sobota, 20 julija, 2024

Iz te kategorije

Sledi korakov – Bogdan Simerl

Bogdan Simerl že vrsto let živi v Trbovljah, otroštvo pa je preživljal v Hrastniku. Prve športne izkušnje je pridobil pri treniranju nogometa in košarke. V srednji šoli se je vpisal v Karate klub Trbovlje, kjer je še vedno med najbolj aktivnimi.

Na svoji bogati poklicni poti se je srečal z različnimi poklici. Med drugim je bil učitelj športne vzgoje, ravnatelj dijaškega doma v Hrastniku, zaposlen je bil v vojski, bil je aktiven častnik v času osamosvojitvene vojne, kasneje po vojaški službi je bil več let direktor trboveljske Tike, nekaj let moj sodelavec na televiziji ETV, vrsto let pa tudi samostojni podjetnik.

Avgusta 1991 mu je bilo kot rečeno ponujeno delovno mesto na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije. V sodelovanju z vojsko ZDA je leta 1994 s še štirimi sodelavci obiskal center za usposabljanje specialnih enot v Alabami. Takrat mu je bil tudi podeljen čin častni polkovnik ameriške vojske – narodna garda. »Moj osebni čin je stotnik slovenske vojske,« nam pove.

Marsikaj zanimivega nam je povedal o svoji družini, hčerki, sinu in dveh vnukih, o popotovanju po ZDA, kjer si je z družino in prijatelji ogledal najprej skoraj celo zahodno ameriško obalo, države Kalifornija, Nevada, Utah, Arizona in seveda tudi Mehiko. »Preživeli smo mesec nepozabnih dni in uživali ob svetovnih znamenitostih Grand Canyon, Yosemite, Zion National park, puščavea Death Valey pa mest in velemest Los Angeles, San Francisco, San Diego, obiskali smo plaže Santa Barbara, Santa Monica, Malibu, ogledali smo si pravljični Disneyland, filmski Hollywood, živalski vrt in vodni park Sea World,« se spominja. Ob svojem ponovnem obisku si je ogledal še vzhodno obalo ob Atlantskem oceanu, New York (kip Svobode, WTC, Ellis Island, Coney Island, Manhattan, Manhattanski in Brooklynski most, sedež OZN, Central park …), Washington (Capitol, Bela hiša, Lincolnov memorial …), New Yersey, Atlantic City (igralniško mesto).

Že več kot 20 let imata z Janjo skupaj z njunimi otroci in njihovimi partnerji v najemu apartma v bližini Novigrada v Istri v borovem gozdičku tik ob morju. Že 48 let pa je njegova stalnica in ljubezen karate. Več o tem in še marsikaj zanimivega si lahko ogledate v oddaji.

Igor Gošte

Foto: Matjaž Lavrič

 


 

Isti avtor