Gospod Jelševar, kako ste v vašem podjetju zaključili leto 2018?

Mislim, da je večina slovenskih podjetji leto zaključila relativno dobro, tudi s poslovanjem našega podjetja sem zelo zadovoljen. Dosegli smo za okrog 6 odstotkov boljše rezultate, kot smo jih planirali, tako da smo zadovoljni s tem izplenom. Lani smo dodatno zaposlili kar nekaj ljudi, kar je pač narekoval trg. Na splošno je bilo zelo plodno leto.

Koliko vas je sedaj zaposlenih?

Skupaj z vsemi pogodbeniki nas je malo čez 50.

Kakšen prihodek ste ustvarili?

Ustvarili smo okrog tri milijone evrov celotnega prihodka.

Kaj so vaši glavni proizvodi?

Še vedno so naši glavni proizvodi sestavni deli iz kovine, kovinska galanterija. To delamo predvsem za vojaško industrijo. Na tem področju imamo kar lepe načrte, odpirajo se novi projekti. Naslednje področje, ki se nam dobro odpira, so sestavni deli za različne izdelke, ki so namenjeni reševanju. To so na primer klešče, škarje, ki jih imajo gasilci za reševanje v prometu. Te izdelke delamo za zelo veliko, močno firmo v Nemčiji, ki prodaja na nemškem in ameriškem trgu, in v lanskem letu se nam je proizvodnja na tem področju precej povečala. Upamo, da bomo še povečali asortiman teh izdelkov. Izdelujemo sestavne dele, ne končnih izdelkov, a moram reči, da nam podjetje zaupa in nas pri izdelavi sestavnih delov vse bolj angažira.

Ponujate trgu tudi kakšne končne izdelke?

Končni izdelki so snežne verige, ki so rdeča nit naše proizvodnje. Tudi proizvodnja verig se glede na pretekla leta povečuje. Zime gotovo pripomorejo k povečevanju proizvodnje. Snežne verige delamo predvsem za profesionalni program – za traktorje, tovornjake, viličarje in podobno.

Kam največ izvozite?

Gotovo v Nemčijo, na Nizozemsko, nekaj pa tudi v Avstrijo in Švico.

Kakšno je razmerje med izvozom in prodajo doma?

Sedaj se suče prodaja v tujino tam nekje med 85 do 88 odstotkov vseh proizvodov.

Kakšni so letošnji načrti?

Če nismo preveč pesimistični ali pa optimistični, glede na različne napovedi za letošnje leto, načrtujemo, da bomo realizacijo povečali za približno tri do pet odstotkov.

Kaj pa ljudje? Boste na novo zaposlovali?

Vedno se pojavljajo dodatne potrebe. Upamo sicer, da bi z obstoječimi zaposlenimi in z avtomatizacijo poskušali povečati proizvodno storilnost, tako da ne bi bilo potrebno preveč povečevati števila zaposlenih. Če pa bo potreba, in potreba se že kaže, bomo pa pač dodatno zaposlovali. Čeprav moram povedati, da je dober in kvaliteten kader kar težko najti, zato poskušamo tudi sami vzgajati mlajše in se povezujemo tudi s šolami, predvsem s STPŠ v Trbovljah in z višjo šolo v Celju. Njihovim dijakom in študentom omogočamo, da pri nas opravljajo prakso, in tudi v prihodnosti jih vidimo pri nas.

Načrtujete letos kakšno naložbo?

Ja, načrtujemo kar nekaj naložb. Tudi lani smo jih nekaj opravili, čeprav ne veliko. Letos imamo namen graditi dodatne kapacitete. Glede na to, da povečujemo proizvodne programe in število zaposlenih, smo v prostorski stiski. Ko bomo imeli več prostora, upam, da se bomo lahko tudi bolj učinkovito širili. Zdaj, ko so se zgradile vse te ceste, imamo kar nekaj težav tudi s parkirnimi prostori. Upam, da bomo lahko pridobili nove – o tem se že pogovarjamo.

Marko Planinc