Opozorilni znaki kot so huda žeja, pogosto uriniranje, suha usta, izguba teže in meglen vid lahko kažejo na sladkorno bolezen. Če jih opazite,vam svetujemo posvet z zdravnikom ali farmacevtom. Po presoji zdravnika lahko najprej svetujemo zdrav življenjski slog (zdrav način prehranjevanja, zadostno telesno dejavnost in doseganje oziroma vzdrževanje primerne telesne mase …) oziroma, če je potrebno, terapijo z zdravili.

Vse pogosteje se odločamo za samozdravljenje s prehranskimi dopolnili. Prehranska dopolnila lahko pomagajo doseči pravo ravnovesje hranil v naši prehrani. Potrebno je opozoriti, da prehranska dopolnila ne zdravijo in niso nadomestilo za zdravila za zniževanje sladkorja v krvi. Prav tako niso nadomestila za uravnoteženo in raznovrstno prehrano. Zelo pomembno je tudi redno merjenje vrednosti krvnega sladkorja.

Prehranska dopolnila, ki lahko pomagajo ljudem s sladkorno boleznijo vključujejo naslednje sestavine:

  • Krom prispeva k vzdrževanju normalne ravni glukoze v krvi. Kadar naše telo nima dovolj kroma, potrebuje več inzulina, da opravi svoje naloge. Inzulin je hormon, kateremu se lahko zahvalimo, da sladkor pride v celice in ga pretvori v energijo.
  • Cimet je začimba za sladkorne bolnike. Čajna žlička (6g) cimeta dnevno naj bi pomagala pri zniževanju sladkorja v krvi. Korist jemanja cimeta pri sladkornih bolnikih še ni dokazana.
  • Magnezij ima pomembno vlogo pri presnovi krvnega sladkorja. Kar četrtina sladkornih bolnikov trpi za pomanjkanjem magnezija. Kadar ga ne dobimo dovolj z ustrezno prehrano, je potrebno poseči po magnezijevih pripravkih.
  • Alfa-lipojska kislina (ALA, tioktinska kislina) ima močan antioksidativen učinek (varuje celice pred poškodbami prostih radikalov, ki jih povzroča povišan krvni sladkor) in deluje zaščitno. Priporoča se predvsem pri diabetični nevropatiji (pogost zaplet sladkorne bolezni, ki lahko prizadene vse segmente živčevja). ALA tudi prispeva k vzdrževanju normalne ravni holesterola v krvi.
  • Bela jelka naj bi vplivala na zmanjšanje porasti glukoze v krvi, predvsem zaradi antioksidativnih lastnosti, kar je pokazala opravljena klinična študija.
  • Grenka melona je izredno bogat vir vitaminov in mineralov, ter jo tradicionalno uporabljamo pri povišanih vrednostih sladkorja v krvi.
  • Gurmar (gymnema sylvestre) je poznan kot »uničevalec sladkorja« in se v ajurvedski medicini uporablja za lajšanje težav, povezanih s sladkorno boleznijo. Gurmar vpliva tudi na naše receptorje za sladek okus, zaradi česar ima lahko hrana z visokim glikemičnim indeksom nekaj časa po njegovem zaužitju nenavaden okus.
  • Tradicionalne zdravilne rastline, ki naj bi prav tako prispevale k normalni vrednosti sladkorja v krvi, so še grško seno (fenugreek), banaba, ginseng, aloe vera, borovnice, ingver, kopriva, indijski trpotec, guar gumi, piskavica, … Opravljene so bile številne raziskave, ki dokazujejo ali pa nasprotno ne pokažejo učinka. Kljub temu na podlagi dolgotrajnih izkušenj kažejo zniževanje sladkorja v krvi.
  • Nadomestki za sladkor (ksilitol, sorbitol, eritriol, manitol, maltitol, laktitol, izomalt, sukraloza in polidekstroza; D-tagatoza in izomaltuloza) povzročijo manjši porast glukoze v krvi po njihovi uporabi v primerjavi s prehranskimi dopolnili, ki vsebujejo sladkor (npr. saharoza, glukoza).

V »poplavi« vseh prehranskih dopolnil, ki so na voljo, je potrebna previdnost glede kakovosti, varnosti in učinkovitosti le teh, zato se pred uporabo raje posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Marko Jurič, mag. farm.