četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Skoraj 200

Na prireditev Punce v jami se je prijavilo že 194 udeleženk. Med njimi bo tudi sedem slepih udeleženk. Dan žena bodo praznovale na svojevrsten način – s tekom ali pohodom po rudniku. Pokroviteljica Punc v jami je predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.

Zavod Savus bo ob osmem marcu, dnevu žena (9. marca 2024), pripravil rekreativno prireditev Punce v jami, ki na svojevrsten način obuja tradicijo praznovanja dneva žena in hkrati tradicijo rudarstva v Zasavju. Drugačno praznovanje dneva žena v rudniški jami med Trbovljami in Hrastnikom bo prav gotovo privlačno za udeleženke iz vse Slovenije.


Kaj so Punce v jami?

Rekreativna prireditev Punce v jami ni samo tekmovalna, čeprav organizatorji merijo čas in proglasijo najhitrejše. Ženske lahko jamo tudi samo prehodijo in se družijo. Po teku (hoji) v jami jih čaka tekmovanje v metu bata škornja rikverc v kuolmkišto, druženje, koncert, jamski škrat Perkmandeljc in veliko zasavskega humorja, počastili jih bodo člani Društva copatarjev, ki bodo izbrali tri najbolj simpatične udeleženke, razglasili bodo zmagovalke po kategorijah in podelili še nekaj zanimivih priznanj in nagrad.


Kdaj bodo punce zavzele jamo?

Letošnja prireditev Punce v jami bo v soboto, 9. marca 2024. Perkmandeljc se veseli vsake nove prijave. Nekaj punc je izkoristilo zgodnje prijave po povsem znižani ceni. Še vedno je cena prijavnine ugodna. Doslej se je točno 194 Slovenk že opogumilo in prijavilo na prireditev. Punce v jami bo letos še posebej z veseljem pozdravila predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič. V jamo se bo podala tudi Zasavka leta 2023 dr. Špela Režun.


Kar sedem slepih udeleženk

Med prijavljenimi puncami za prireditev je tudi sedem slepih punc. Jana, Simona, Marjeta, Ana, Nataša, Irena in Andrejka prihajajo iz Ljubljane, Kranja, Celja in Šempetra. Organizatorji smo veseli, da se bodo pridružile in pogumno stopile v rudniške rove. Prijavile so se v sklopu gibanja InPlaninec, ki skrbi, da se tudi invalidne osebe lahko udeležujejo planinskih pohodov in drugih prireditev. V jamo bodo odšle s svojimi spremljevalkami, ki bodo poskrbele za varno hojo. Na Punce v jami pa pride v okviru InPlaninca kar 32 udeleženk, ki že nestrpno čakajo, da bodo vstopile v jamo. Prav tako pride okrog deset udeleženk iz VD Zasavja (zaposlene, uporabnice in mame) in tudi njih se močno veselimo.


Prijavljene punce za leto 2024

Adrijana, Ajda, Alenka, Alja, Ana (pet), Andreja (dve), Anemary, Anita (dve), Anja (pet), Anka, Alberta, Anita, Antonija, Barbara (štiri), Barica, Cilka, Damjana, Danica, Danijela, Darja (štiri), Diana, Erika, Gabrijela, Gordana (dve),  Hiacinta, Ina, Irena (pet), Ivana (2), Jana (tri), Janja (dve), Jasmina (dve), Jasna, Jelka, Jerneja, Jožica (štiri), Justika, Karla, Karmen, Katarina, Katja (tri), Klara (dve), Klavdija, Kristina, Ksenija (dve), Lara (tri), Lea, Lidija (dve), Liljana, Maja (pet), Majda (dve) , Manca, Manja, Marcela, Marija (sedem), Marijana, Marinka, Marjana, Marjeta (štiri), Marjetka, Marta (dve), Maša, Mateja (pet), Melita (dve), Milena (dve), Milojka, Miri, Mirsada, Metka (dve), Mojca (štiri), Natalija, Nataša (pet), Neža, Nina (pet), Nives (dve), Nuša, Olga (dve), Patricija, Pavla, Petra (štiri), Polona (dve), Polonca, Rada, Renata, Romana, Sabina (tri), Sara (tri), Simona (dve), Slavka, Sonja, Suzana, Ševala, Špela (pet), Tanja, Tatjana, Teja, Tina (dve), Tjaša (dve), Urška (štiri), Vanja, Veronika (dve), Vesna, Zala, Živa (dve).

Me prijavljenimi puncami se je tokrat znašlo precej novih imen: Danica, Katarina, Marinka, Neža, Rada, Slavka in Tatjana. Največ je prijavljenih punc z imenom Marija (7) in Ana, Anja, Irena, Jožica, Maja, Mateja, Nataša, Nina, Špela (po pet). Sledijo po štiri prijavljene punce z imeni Barbara, Darja, Marjeta, Mojca, Petra in Urška, po tri punce kličejo Jana, Katja, Sabina, Sara, po dve prijavljeni punci pa nosita ime Andreja, Anita, Gordana, Ivana, Janja, Jasmina, Klara, Ksenija, Lara, Lidija, Majda, Marta, Melita, Metka, Milena, Olga, Polona Tina, Simona, Tjaša, Veronika in Živa.


Prijave iz cele Slovenije

Zadnje prijavljene punce so med kraje, od koder prihajajo udeleženke prireditve, zapisale tudi nov kraj, ki leži v litijski občini: Gabrovko.

Punce sicer prihajajo od vsepovsod. Pa poglejmo, kateri kraji so že zastopani na Puncah v jami: Ankaran, Bevke, Bobovek, Bovec, Bovše, Braslovče, Brezje (pri Čemšeniku), Celje, Čemšenik, Črnuče, Dobrova, Dobruška vas, Dol pri Hrastniku, Dol pri Ljubljani, Domžale, Drapšinova vas, Gabernik, Gabrovka, Gabrovnik, Gorenja vas, Gorenja vas, Grad, Gradišče pri Litiji, Hrastnik, Ivanjkovci, Izlake, Izola, Kamnik, Kisovec, Konjiška vas, Koper, Kovk, Kranj, Križe, Krmelj, Krško, Kuštanovci, Kuzma, Latkova vas, Lesično, Leskovec pri Krškem, Litija, Ljubljana, Ljubljana – Polje, Logatec, Log pri Brezovici, Luče, Lukovica, Makole, Maribor, Marno, Mlinše, Nova vas pri Markovcih, Novo mesto, Petrovče, Prebold, Preddvor, Preloge, Ptuj, Radeče, Radomlje, Sava pri Litiji, Slovenske Konjice, Stopiče pri Novem mestu, Senožeti, Slovenske Konjice, Spodnja Pristava, Srednja Bela, Šempeter, Šenčur, Šentjernej. Šentjur, Škofljica, Šmarje, Šmartno pri Litiji, Trbovlje, Tržič, Velenje, Vir, Višnja Gora, Vojnik, Zgornja Polskava, Žiganja vas, Žirovnica.


Prijave

Ne zamudite druženja, dobrega žura in praznovanja, ki si ga boste zapomnile. Le za ženske, ki jih ni strah izzivov! Prijavnica za vas je pripravljena.

Prijava

Za moške

Perkmandeljc na uho: »Dragi dedci, ne mislit, da lahko sodelujejo na Puncah v jami samo ženske. Tudi vi ste lahko zraven. Kako? Ker niste knapi ali pa bognedaj Perkmandeljci, lahko svojo punco, ženo, hčero, mamo, staro mamo, sorodnico, ljubimko, sodelavko ali pa sploh in oh katerokoli, ki nosi kiklo, prijavite na Punce v jami in ji podarite prijavnino. Bon vam lastnoročno napišem in pošljem po pošti. Vi dodate le še eno rožco, poljub in darilo za dan žena je urejeno. Vaša dama bo mokra, blatna, utrujena, ampak super zadovoljna in vesela. Nikoli vas ne bo pozabila. Pišite na info@savus.si, pa se vse zmenimo.«


Ženske imajo v Zasavju od nekdaj posebno težo. Marsikje nosijo več kot tri vogale hiše na svojih plečih. Iz zgodovine pa je malo znano, da so prav ženske organizirale prvi rudarski štrajk v Sloveniji. V Trbovljah. Tudi prvo praznovanje dneva žena na ozemlju Slovenije so pripravili v Trbovljah leta 1913, 19. marca. Dan žena v Zasavju je še vedno pomemben praznik in ga ženske rade praznujejo. Praznujemo ga še na prav poseben način, s prireditvijo Punce v jami.


Savus

Foto: Branko Klančar


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor