Vsak teden ob sredah zvečer vam bomo predstavili enega izmed umetnikov 58. Slikarske kolonije Izlake-Zagorje 2021 ter njihovo delo. Poskusili bomo videti svet skozi njihove oči. Avtorje predstavlja umetniški vodja kolonije Milan Razboršek. V današnjem članku je predstavljena Draga Davitkova Erič. Umetnica, rojena v Makedoniji, ki jo je pot pripeljala v Slovenijo.

Draga Davitkova Erič

Rodila se je leta 1957 v Kočanih, v Makedoniji. Srednjo šolo je obiskovala v Skopju, leta 1979 pa je končala študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in kasneje še podiplomski študij na isti ustanovi. Potem se je zaposlila kot učiteljica likovnega pouka na Osnovni šoli Log-Dragomer. Razstavljala je na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Posveča se različnim motivom, še posebej pa krajini. Udeležila se je že mnogih kolonij in srečanj. Včlanjena je v Društvo slovenskih likovnih umetnikov.

Še ena umetnica, ki jo pri delu spremlja znana Rousseaujeva misel, ki poziva nazaj k naravi. Motiv za svojo sliko je našla v naravi in ga v veristični maniri naslikala na slikovni ploskvi tako prepričljivo, da lahko občutljiv gledalec v njem zazna prisotnost duhovne komponente.

Pogled iz Vin na zagorsko panoramo je Zagorjanom znan in slikarka ga je upodobila tako, da slika ne potrebuje naslova. S slikarsko redukcijo je likovno delo izčiščeno, jasno in pregledno. Uporaba lazurne tehnike slikanja pripomore k lahkotnosti, breztežnosti oziroma sublimaciji vidne zaznave. Barvna lestvica je uglašena na zgodnje poletno razpoloženje, zato prevladujejo zeleno-modri toni. Vsak od njih vsebuje še veliko podtonov, usmerjenih predvsem v poigravanje s toplimi in hladnimi partijami, kar pozitivno vpliva na dinamiko likovnega dela. Slikarka je nazorno pokazala, kako se z izbiro klasičnega motiva in uporabo klasične likovne tehnike lahko ustvari moderno delo, ki odraža sedanjost, za izostreno oko pa še kaj več.

Milan Razboršek

Foto: Milan in Urška Razboršek