Ravnokar sem bral zanimiv članek, ki me je spodbudil k razmišljanju. Avtorica je v članku ‘5 enotavnih eno-minutnih sprememb miselnosti, ki so precej izboljšale moje počutje’ zapisala:

“Kako veste, kje ste, če ne veste, kako vam gre?”

Foto Sydney Sims na Unsplash

Ta stavek sem začutil kot klofuto. Pa ne zame, ampak številne guruje osebne rasti, ki neumorno trdijo, da je treba neprijetno preteklost pozabiti.

Ta ideja mi nikoli ni sedla. Zakaj bi hotel pozabiti neko izkušnjo, tudi če je slaba?!? Če sem jo že občutil in doživel, želim izkoristiti njen učni potencial.

Kako bi se sploh lahko kaj naučili in napredovali, če bi pozabljali, kje smo že bili?

. . .

Tole se sliši podobno kot dilema menjave strani, polov. Ko ste na eni strani in ugotovite, da ta ni ok, pa zamenjate za nasprotno. Na tej drugi strani čez čas ugotovite, da ta ni ok.

Če pozabite, od kod ste prišli, boste (če sta le dve strani) šli (nazaj) na nasprotno stran.

Iz te perspektive pa je pozabljanje preteklosti sukanje v začaranem krogu.

KAKO VESTE, KJE STE, ČE NE VESTE OD KOD STE PRIŠLI?

Ko ste na eni in kritizirate drugo stran, ste lahko zaslepljeni s pozicijo. Pozabljate, da ste (pogosto) tudi sami že bili na nasprotni.

. . .

Kje je potem rast in napredek? V pozabljanju napak in preteklosti nedvomno ne.

Kakorkoli, če se želite, siti situacije, še enkrat vrniti in ponavljati svoj ‘Neskončni dan,’ pojdite na nasprotno stran.

Rešeni spon in okov lahko z vso silo udarite po neumnostih nasprotne strani in preusmerite pozornost z dejstva, da ste (najverjetneje) sami prišli od tam. Ampak, tako si zagotovite le povratno karto.

Še osel gre samo enkrat na led. V takem primeru je res najlažje pozabiti preteklost. Verjetno tako ne bi prenesli slike istega osla, ko se boste drugič pogledali v ogledalu.

Borut Kmetič


Po formalni izobrazbi sem diplomirani varstvoslovec informacijske varnosti, sicer pa imam precej izkušenj v večjih mednarodnih IT okoljih pri upravljanju in svetovanju na področju informacijske varnosti, vodenju IT projektov in izvedbe storitev, pri upravljanju in presojanju ISO sistemov, svetovanju pri digitalizaciji poslovanja, varstvu osebnih podatkov, vodenju kakovosti, procesov in organizacijske kulture.

Sem zunanji vodilni presojevalec informacijske varnosti po ISO standardu pri mednarodni certifikacijski hiši.

Organizacijam nudim svetovanje in pomoč pri optimizaciji poslovanja, predvsem z zgoraj navedenih področij. Sicer pa se ukvarjam tudi z drugimi oblikami optimizacij (oziroma hekanja), kot so na primer biohekanje, osebna rast, raziskovanje prebojnih novih tehnologij, eksponentna organizacija, sistemsko razmišljanje in druge napredne metode.

Borut@SmartAssets.it
Borut@Medium
Borut@TheGoodMenProject


 

Prejšnji članekKS Steklarna
Naslednji članekDanes dogaja