Jubilejno leto se izteka. Kako ste v Bartec Varnost zadovoljni z njim?

Prodaja gre po načrtih. Še vedno se ukvarjamo s tremi glavnimi področji: proizvodnja motorjev, elektro opreme in opreme za rudarstvo. V letošnjem letu se lahko pohvalimo z dobro odpremo elektromotorjev za rudnike, ponovno smo veliko prisotni v Turčiji. Ves čas skrbimo tudi za razvoj izdelkov. Kar se tiče samega poslovanja, kakšnih večjih nenačrtovanih odstopanj nismo zabeležili. Malo težav nam je sicer povzročilo gibanje cen materiala na trgu in izredno veliko povpraševanje ter izredno dolgi dobavni roki dobaviteljev. Ampak težav sproti uspešno rešujemo.

V katerih državah prodate največ vaših proizvodov?

Še vedno 90 odstotkov izdelkov izvozimo, samo 10 odstotkov prodamo v Sloveniji. Naši največji kupci so še vedno v Nemčiji. Poleg matičnega podjetja imamo še kakšnega večjega kupca. Velik delež gre, kot sem že omenila, v Turčijo, nekaj tudi v Francijo, Španijo … Naše ciljne države so v glavnem članice Evropske unije. Sodeč po trenutnih trendih nekega večjega upada naročil ni, se pa vidi, da se počasi stabilizira gospodarska rast.

Načrti?

Načrti so veliki. Povečati želimo obseg proizvodnje, letošnje leto zaznamujejo tudi zelo velike investicije. V novembru smo dobili nov obdelovalni center, ki nam povečuje kapacitete obdelave elektromotorjev skoraj za eno tretjino. Iz trenutnih kapacitet 1000 do 1200 motorjev mesečno se je številka povečala nekje na 1400 do 1600 – odvisno od tipa in velikosti motorja.

Kakšna je bila naložba?

Naložba je z vsemi orodji okvirno pol milijona evrov. Konec aprila bodo dobili že naročen nov stroj, ki bo precej poenostavil impregniranje navitij, zmanjšal čas in povečal kvaliteto. Stroj in preureditev bosta stala približno pol milijona evrov. Naročili smo tudi nekaj strojev za navijalnico. Bartec je v Ljubljani odprl tudi servis center, izvajala se bo podporna služba vsem Bartecovim enotam.

Marko Planinc