Letošnji izbor Zasavca leta 2015 je potekal že tretje leto zapored, tokrat so zaključno prireditev pripravili v dvorani Delavskega doma Hrastnik. Udeležili so se ga številni obiskovalci, med njimi tudi župan Hrastnika Miran Jerič, župan Zagorja Matjaž Švagan in dosedanji Zasavci leta: direktor Steklarne Hrastnik Andrej Božič ter dr. Jure Knez in Andrej Orožen iz podjetja Dewesoft.
Vsi govorniki so poudarili pomen prireditve, ker posveča pozornost Zasavkam in Zasavcem, ki z marljivim delom, prodornimi idejami, pogumnimi odločitvami in zaupanjem nadgrajujejo svoj talent in gradijo svojo poklicno pot ne glede na ovire, ob tem pa dosegajo odlične rezultate.

Nominiranci: podjetnica Marija Čop, manager Sandi Češko, oskrbnik planinske koče na Kumu Roman Ledinek, poklicni kolesar Primož Roglič in filmski ustvarjalec Simon Tanšek so bili na dogodku predstavljeni s fotografskim kolažem avtorja Branka Klančarja. Z njimi sta se na odru pogovarjala novinarja Zasavskega tednika in spletnega časopisa Zasavc.net Tatjana Polanc Kolander in Marko Planinc. Marko Planinc je tudi pobudnik izbora, za kar so se mu govorniki zahvalili in skupaj s predsednico Akademije Zasavc leta Ano Režun izrazili upanje, da bo prireditev še naprej spodbujala in nagrajevala Zasavce, ki prebijajo meje in so uspešni na svojih področjih, zaradi česar si zaslužijo tudi javno obeleženje in priznanje.

Zasavca leta je razglasila Ana Režun, priznanje pa mu je podelil lanski Zasavc leta Andrej Božič. Letos so člani Akademije Zasavc leta dali največ glasov Hrastničanu, filmskemu ustvarjalcu, direktorju fotografije in fotografu Simonu Tanšku. Odkrito presenečen Simon Tanšek se je v zahvali spomnil na vse umetnike in kulturne delavce v Zasavju ter poudaril, da mu priznanje predstavlja pomembno spodbudo za delo naprej.

Izbor Zasavca leta je glasbeno obogatila izvrstna glasbena zasedba s čudovitim programom: pianistka Tjaša Šketako, klarinetist Uroš Razpotnik in violončelistka Maša Tomc. Prireditev je vodila Karmen Cestnik. Vsi nominiranci za Zasavca leta so prejeli stekleno skulpturo steklarskega mojstra Rada Kališnika.

Obiskovalci, nominiranci in gostje so se po prireditvi zadržali ob druženju, klepetu in pogostitvi, ki jo je za to priložnost pripravila Hiša domačih okusov Pr’ Čop.

ZT