četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Simboli starega in novega časa

Simboli predstavljajo univerzalni jezik, ki se je prenašal iz generacijo v generacijo. Simboli so povezani z religijo, kulturo in načinom življenja, zato imajo ponekod enaki simboli različen pomen in ravno zato je pomembno poznavanje simbolov, da bi lažje razumeli razmišljanja naših prednikov.

Največkrat se simbolika navezuje na naravo in letne čase. Tako na zimo, na najkrajši dan v letu goduje Lucija, zavetnica luči, ki naj bi simbolično prinašala luč, svetlobo v dolge noči in se uprla nekdanjemu ženskemu demonu mraka in teme. Tudi v začetku pomladi, ko sveti Gregor dan naredi enak noči, zopet praznujemo luč. Takrat ljudje po običaju po vodi spustijo lučke in tako simbolično vodi dajo moč novega rojevanja. Novo življenje praznujemo tudi z barvanjem pirhov, saj jajce predstavlja z lupino navidezno smrt in njeno predrtje je novo življenje. Tako kot zajčki, ki so znani kot eno najbolj plodnih bitij.

Svetloba, kot voda, je bistvenega pomena za življenje. Brez svetlobe ne bi bilo življenja na tem planetu. Svetloba je nujna, če želimo, da vidimo kam gremo. Vse to so tudi simboli svetega krsta. Luč, sveča se prižge kot simbol zmage nad zlim. Belo oblačilo pa govori o življenju, čistosti, nedolžnosti.

Simbolična je lahko tudi pozornost. Tako boter svojemu krščencu podari belo oblačilo in svečo, simbola čistosti in novega življenja. Simbolično si podarimo tudi velikonočne simbole in skupaj obedujemo. Tako nas simboli povezujejo. Z ohranjanjem tradicije se spomnimo na bližnje ali manj bližnje, med vsemi generacijami in okolji in jim simbolično polepšamo, osvetlimo dni.

Različna simbolična darila, lahko naročite v zasavskem VDC-ju.

Z naročilom, ročno izdelanim darilom iz zasavskega VDC osrečite ne le obdarovanca, ampak tudi uporabnike zasavskega VDC-ja,  ki z veseljem delajo in si s prihodki od dela lahko aktivno izboljšujejo kakovost življenja.

Tekst in foto: VDC

PR prispevek

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor