sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Silvestrovo in novoletne zaobljube

 

Marko Lorber, Trboveljčan, živi v Ljubljani

Novo leto ponavadi preživim doma v družbi najbljižjih. Nekako mi masovne prireditve ne odgovarjajo in se jih izogibam. Novega leta žal nisem praznoval v Zasavju, odkar sem se odselil v Ljubljano, in za obisk Zasavja raje porabim kak drug dan v letu.

Novoletnih zaobljub je kar nekaj, so pa bolj osebne narave in jih ne bi izpostavljal. Mogoče samo to, da bi se v letu, ki prihaja, začel več ukvarjati s športom, nenazadnje sem s športom odraščal in mi v zadnjih letih precej manjka.

 


 

Katja Zore, Hrastničanka, živi v Novi Gorici

Novoletne zaobljube sem že nekako prerasla, nikoli se niso zares obdržale, zato si raje ne mečem preveč peska v oči in se skozi celo leto trudim odpravljati svoje napake, tako se vsaj razočaranje malo porazdeli, hehe. Zadnji dan leta bo odšel in za njim kot vedno pride nov. Verjamem, da je vsak svoje sreče kovač in si kvečjemu obljubljam čimveč ropota iz moje kovačije tudi v novem letu.

Kje preživeti Silvestrovo, pa je zadnje čase bolj ali manj odločitev v zadnjem trenutku. Okrog božiča sva vedno doma z družinami, za Silvestrovo pa kakor kdaj. Šla sva že skozi vse tipične oblike silvestrovanja in se pač ravnava po trenutnem navdihu. Povsod se kaj dogaja, nekaj izbire je, toda tudi doma je lepo biti in si narediti večer čisto po svojem okusu. Dočakati polnoč pa pri mojih letih niti ni tako poseben dogodek, kot je bil v otroštvu, ko se je tako pozno cel svet zdel drugačen, kakor iz pravljice. Važno, da bo “izica”, bi rekli Primorci.

 


 

Ana Klenovšek, Trboveljčanka, živi v Bruslju

Vse kaže, da bom letos novo leto prvič dočakala v Bruslju, zelo verjetno v toplem zavetju doma, stran od gneče silvestrovanj na prostem, a v odlični družbi svojih najljubših dveh oseb. No, morda bo mlajša izmed njiju do polnoči že omagala.  Obisk Trbovelj pa bo na urniku malo kasneje, ko se novoletna norija umiri in s tem tudi cene letalskih vozovnic.

O novoletnih zaobljubah se nisem razmišljala, a morda si zadam kakšno v zadnjem trenutku. Menim, da sem bila letos precej uspešna. Konec lanskega leta sem se odločila, da bom v letu 2018 kupovala bolj preudarno in trajnostno, še posebej oblačila. Tako zaobljubo priporočam vsakomur, ki želi zmanjšati količino krame v omarah in prihraniti kakšen evro. Sama sem bila namreč z rezultatom nadvse zadovoljna. 

 


 

Davor Podbregar, Trboveljčan, živi na Dunaju

Čas med Božičem in novim letom je praktično edino obdobje leta, ko se lahko v krogu svojega doma umirimo in si vzamemo nekaj časa zase – v ostalih delih leta je takšen oddih praviloma vedno povezan z vnaprej načrtovanim dopustovanjem.

V zadnjih letih tako za Silvestrovo nimam posebnih načrtov – skoraj po pravilu novo leto dočakam v krogu prijateljev, v umirjeni atmosferi, ob dobri hrani in pijači. Tudi letos ne bo nič drugače – ob umirjeni domači atmosferi bomo v novo leto vstopili na Dunaju.

Ne verjamem posebej v novoletne zaobljube, saj le-te praviloma ne trajajo pretirano dlje od kakšnega meseca. Bolj kot za postavljanje zaobljub prve dni novega leta izkoristim za pogled naprej, na izzive in cilje, ki me čakajo v letu, ki prihaja.

 


 

Špela Planinc, Dolanka, živi v Rocheservièru

Za novo leto grem domov, v Zasavje. Ker sem že skoraj širno znana po tem, da se ne znam organizirati vnaprej in predvideti stvari, bo tudi praznovanje novega leta improvizirano. Gotovo bom v družbi bližnjih, oni verjetno že imajo kaj bolj dorečenega, so že bolj vestni kot jaz. Gotovo pa mi bo lepo.

Vsled z mojo naravo tudi ne sklepam novoletnih zaobljub. Včasih, ko sem bila še bolj naivna, kot sem danes, sem si jih še postavljala in potem v dveh tednih pozabila, da sem si recimo obljubila, da ne bom več jedla hitre hrane ali da bom večkrat šla teč. Danes se pa že tako dobro poznam, da vem, da moji sklepi pridejo od znotraj ne glede na letni čas. Zato sem se od novoletnih zaobljub poslovila že en čas nazaj.

 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor