Na Lisci so se srečali aktivni in bodoči markacisti iz posavskih in zasavskih planinskih društev. Markacisti skrbijo za ustrezno in estetsko označene ter varne planinske poti. Na 22. shodu markacistov se je zbralo 33 markacistov in markacistk iz desetih planinskih društev.

S sprejemom več kot tridesetih markacistov z načelnikom Komisije za planinske poti Planinske zveze Slovenije Bogdanom Seligerjem so gostitelji iz PD Lisca Sevnica obeležili 120 let Jurkove koče. Srečanje je vodil vodja Odbora za planinske poti (OPP) pri Meddruštvenem odboru planinskih društev (MDO) Zasavje in Posavje Aleš Mohar. Predstavili so poročila o delu v letih 2020 in 2021, ter izvedli pomembno kadrovsko menjavo.

Mohar, sicer načelnik litijskih markacistov, se je poslovil s funkcije vodje OPP pri MDO Zasavje in Posavje, ter to po 23 letih predal mlajšemu kolegu načelniku PD Rimske Toplice Mihi Semetu.

V razpravi so omenili tudi težave zaradi prisotnosti kolesarjev na planinskih poteh. Prvi mož slovenskih načelnikov markacistov je pojasnil, da so zadeve jasno urejene z vidika dvonamenske rabe, česar se glavnina drži in dosledno upošteva. Približno deset odstotkov pa je vendarle takih, ki si vseeno želijo spustov s hribov navzdol, četudi poti temu niso namenjene, niti ustrezno široke. Četudi so mnenja na tem področju precej deljena, so bili udeleženci enotni, da je to tema, pri kateri je potrebno obravnavati vsako planinsko pot posebej. Nujno morajo pri pogovoru sodelovati vsi, vodstva planinskega društva, markacistov in predstavnikov turnega kolesarstva ali gorskega kolesarstva (ti dve dejavnosti nista enaki in izraza nista sopomenki).

Na srečanju je zbrane pozdravil predsednik PD Lisca Sevnica Peter Požun, ki se je oprl na 120-letnico Jurkove koče in zahvalo prizadevnemu delu, ki ga markacisti opravljajo v dobrobit vseh, ki uporabljajo planinske poti. Porast pohodov po poteh so zaznali predvsem v korona času. Shod markacistov so sklenili z okusnim ričetom, ki ga je pripravila Rantahova ekipa v Tončkovem domu, opravili še spominsko fotografiranje in se pozdravili do naslednjega snidenja, ki bo predvidoma ob skupni delovni akciji urejanja problematičnega dela Zasavske planinske poti na odseku po Čebulovi dolini proti Kumu ali na letnem vseslovenskem srečanju Dnevu slovenskih markacistov.

Doroteja Jazbec

Foto: Meho Tokić, PD Brežice