»Visoki, široki in svetli prostori so bili pravo nasprotje utesnjenih in mračnih rovov, ki so dajali kruh veliki večini takratnih prebivalcev mesta,« so zapisali v zloženki ob akademiji v Delavskem domu Trbovlje. Direktor DDT Zoran Poznič je v nagovoru obiskovalcem prireditve med drugim dejal, da je delavski dom 60 let gradil in temeljil na skupni energiji mesta in njegovih prebivalcev. »To energijo žlahtnimo, jo znamo osmisliti in s tem peljemo naše mesto naprej. Tja, kamor spada – na vrh,« je še pristavil Poznič. Prisotne v dvorani je preko Skypa iz Makedonije pozdravila županja Jasna Gabrič. Prireditev je povezovala Mojca Dolinšek.
O gradnji delavskega doma je spregovoril tajnik takratnega gradbenega odbora Tine Lenarčič, ki je v iskrivem pripovedovanju natresel ogromno podatkov. Med drugim tudi to, da je delavski dom projektiral arhitekt Marko Župančič, sin pesnika Otona Župančiča. Dom so gradili gradbeni delavci iz Prekmurja, kar 50 se jih je preselilo za čas gradnje v Trbovlje. Idejo za dom je dal takratni direktor Rudnika Trbovlje Lojze Ribič, ki je vodil gradbeni odbor, pri organizaciji dela in poslov pa je bil najbolj dejaven dolgoletni direktor Rudisa Milan Kožuh. Pri gradnji so se snovalci doma večkrat našli pred težkimi preizkušnjami, med drugim tudi zaradi zavisti v Sloveniji in Jugoslaviji. Dom so zgradili v 1050 dneh, opravili pa so 75.000 delovnih ur in 38.000 prostovoljnih delovnih ur.

Otvoritev delavskega doma so pripravili 29. novembra 1956. Otvoritvene predstave so bile izjemne, je dejal Tine Lenarčič. Deset dni je bila dvorana polna, med drugim pa so domači kulturni ustvarjalci odigrali gledališko predstavo Hlapci in postavili na oder s svojim simfoničnim orkestrom in trboveljskimi pevci opero Gorenjski slavček.

Obletnico so počastili simfoniki Orkestra Slovenske filharmonije z deli Händla, Bacha, Bučarja, Smetane in Straussa. Orkester je vodil dirigent TaeJung Lee, kot solist pa je nastopil flavtist Matej Grahek, odlični trboveljski glasbenik, ki se je uveljavil v svetu glasbe. Simfoniki so svoj koncert ob tej priložnosti posvetili dolgoletnemu članu orkestra, pred kratkim preminulemu Trboveljčanu Francu Tržanu. Kar štiri skladbe so bile povezane z vodo: Händlova Glasba na vodi, Bučarjeva Ob Kolpi, Smetanova Vltava in Straussova Na lepi modri Donavi, ki so jo ljubljanski simfoniki zaigrali kot dodatek.

Marko Planinc

Prejšnji članekGrošelj na mestu Švagana
Naslednji članekTradicionalni zajtrk za otroke