Zdi se mi, da se dandanes čisto vse vrti okoli plastike. Ta nas namreč spremlja, kamorkoli pogledamo. Večina predmetov, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju, je plastičnih.
Vendar izogibanje plastiki vsaj na nekaterih področjih našega življenja sploh ni tako težko. Danes bi vam rada predstavila pripomočke, s katerimi lahko učinkovito začnemo nadomeščati plastiko v našem življenju. Pa brez skrbi, ponje se ni treba odpraviti v specializirane prodajalne in zanje zapraviti ogromno denarja – z malo spretnosti in iznajdljivosti jih lahko dobimo zelo poceni.

Kateri so torej ti pripomočki in kje jih najdemo?

  • Vrečka (vrečke) za večkratno uporabo. Mimo so časi, ko smo lahko brezskrbno in brezplačno v trgovini jemali plastične nosilne vrečke. Te naj bi bile do leta 2019 v vseh trgovinah plačljive, tako da se vrečka iz blaga na dolgi rok bolj splača. Naredite si jo lahko kar iz stare majice, še močnejša pa je takšna iz uničenega dežnika.
  • Steklenička za vodo. Za tiste, ki si vedno kupujete plastenke z vodo. Enkrat si namesto plastenke pač kupite stekleničko in uporabljali jo boste lahko zelo dolgo.
  • Robčki iz blaga. Brez skrbi, niso zdravju nevarni. Robček po uporabi operemo na visoki temperaturi, ko je opran in suh, pa ga še polikamo. Tako se znebimo bakterij in robček lahko brez skrbi uporabimo večkrat.
  • Stekleni kozarci za vlaganje. Odlični za nakup in shranjevanje živil v razsutem stanju. Shranite tiste, v katerih kupujete gorčico, kisle kumarice …
  • Zobna ščetka iz naravnih materialov. Njihova cena je povsem primerljiva s ceno navadnih zobnih ščetk. Če želimo njihovo življenjsko dobo podaljšati, jo, ko ni več primerna za umivanje zob, uporabimo za čiščenje.
  • Soda bikarbona. O sodi bikarboni in njeni uporabnosti je znanega že veliko – poleg vsega pa je še odličen pripomoček v življenju brez odpadkom. Nanešena na kožo s čopičem deluje kot deodorant, dodana kokosovemu olju kot zobna pasta, dodana kisu pa kot čistilo za skoraj vse površine doma.

Ni potrebe, da vse kupimo naenkrat. Če postopoma, ko nam to ustreza, začnemo iz svojega življenja izločati plastiko, bomo že v zelo kratkem času naredili ogromno.

Martina Drobne (Manj smeti – Manj skrbi)

http://www.manjsmetimanjskrbi.si

Prejšnji članekVarstvo v Kandršah
Naslednji članekPlavali in ustvarjali bodo