sobota, 13 aprila, 2024

Iz te kategorije

Schüsslerjeve soli

Schüsslerjeve soli so homeopatsko potencirani minerali, ki jih najdemo v telesu. Ime imajo po nemškemu zdravniku in homeopatu dr. Wilhelm Heinrich Schüsslerju, utemeljitelju »biokemije po Schüsslerju« in imajo status zdravila. Vsaka sol je le v eni potenci – D6 ali D12. To niso soli v konvencialnem pomenu besede, vendar so potencirane mineralne soli. Dobijo se v obliki tablet na osnovi laktoze in nimajo slanega okusa, pač pa sladko nevtralni okus.

Dr. Schüssler (1821 – 1898) je zagovarjal teorijo da veliko bolezni temelji na pomanjkanju mineralov v telesu. Predpostavljal je, da se s pomočjo njegovih soli telo stimulira in bolje izkoristi manjkajoče minerale iz hrane, ter jih transportira na mesta, kjer jih primanjkuje. Po Schüsslerju se s potenciranjem soli vpliva na notranje dele celice. Vzroki pomanjkanja mineralov v telesu so različni – genetika, okolje, slaba prehrana, vnos škodljivih snovi, psiho – fizične obremenitve, ekstremni športni napori, bolezen, starost, …

Schüssler je identificiral mineralne soli ki jih potrebujemo na osnovi soli, ki ostanejo, ko naše telo zgori. Poznamo 12 osnovnih Schüsslerjevih soli, ki so pogoj za delovanje vseh bistvenih funkcij v telesu in 21 dopolnilnih Schüsslerjevih soli, ki dopolnjujejo oz. optimizirajo delovanje osnovnih.  Za izbiro Schüsslerjeve soli se odločimo na osnovi težav, želje po določeni hrani in/ali na podlagi prepoznavanja empirično določenih znakov pomanjkanja mineralne soli v telesu, ki so zbrane v tako imenovani obrazni diagnostiki.

Obrazna diagnostika temelji na znakih pomanjkanja, ki se kažejo na obrazu – barva, ten, struktura kože, napetost, gube obraza, znaki na ušesih, zobeh, očeh, nohtih, …

Schüsserjeve soli se lahko uporabljajo preventivno ali za samozdravljenje. Za akutne težave se jemljejo še 3-4 dni po tem ko težave izzvenijo, za kronične težave pa še najmanj 4-6 tednov po izboljšanju. Jemanje je lahko tudi do enega leta ali dlje. Če imamo stresno življenje, se svetuje dolgotrajno jemanje, da zaloge mineralov ne padejo pod kritično vrednost.

Jemljejo jih lahko vsi – od dojenčkov, nosečnic, doječih mater do starostnikov s pridruženimi boleznimi. Nimajo neželenih učinkov, niti kontraindikacij. Predoziranje ni mogoče. Lahko pa pride do reakcij, ki so običajno prehodne – včasih je potrebno vseeno zmanjšati odmerek ali poiskati pomoč strokovnjaka. Reakcije se lahko kažejo kot glavobol, zgaga, slabost, bolečine in so reakcija telesa, ki je ponovno dobilo zagon in odpravlja škodo iz preteklosti z izločanjem škodljivih snovi.

Odmerjanje je individualno. Priporočeno število tablet se zaužije tekom celega dne ali pa se jih po želji razdeli v 2-3 odmerke dnevno. Ob jemanju ni potrebno upoštevati omejitev tako kot npr. pri homeopatskih zdravilih – npr. izogibanje kavi, mentolu in/ali kamilici. Bistveno je, da jih ne uživamo skupaj s hrano, saj je potrebna čista sluznica. Svetuje se, da se vsaj 15 min pred ali po jemanju pije samo voda.

Za več nasvetov smo vam na voljo v naši lekarni.

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm., spec.

Lekarna Pušnik Trbovlje


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor