Gostja večera zagorske knjižnice in Društva zdravilnih rastlin Zasavje, Sanja Lončar, je predstavila knjigo in ob tem predavala o tem, kako iz začimb dobiti največ za človeško zdravje. Pri tem je – po njenem mnenju – treba upoštevati številne dejavnike, da bi dosegli največje možne učinke.
Lončarjeva je ves čas poudarjala, da so pomembni rastišče rastline, čas in način njihovega nabiranja, shranjevanja in uporabe. Z rastlino, da je treba komunicirati. Da povzročimo negativno energijo, ko gremo po rastline nejevoljni, oziroma pozitivno, ko gremo z veseljem. Opozorila je na dejstvo, da je plantažna pridelava namenjena optimalnim rezultatom, saj ni mogoče obdelovati velikih nasadov enako, kot to počno ljubiteljski vrtičkarji. Rastline, ki so si svoje mesto izborile v naravi, so običajno najboljše.

Večletni poskusi so – je dejala – pokazali, da je pridobljena količina olj iz rastlin odvisna tudi od časa dneva, ko se rastline pobira. O tem priča tudi to, da rastline ob različnih urah dneva drugače dišijo. Včasih imajo v sebi več tekočine in jih je skoraj nemogoče posušiti. Če delo opravimo v pravem trenutku, se učinkovine ohranjajo po več let in barva se ne spremeni. Dobro je tudi vedeti, katere rastline sušimo, katere konzerviramo v olju ali soli.

Gostja je še poudarila, kako vpliva kvaliteta sestavin na učinke, ki jih pričakujemo. Slovensko vrtičkarsko znanje je zelo dobro, saj veliko ljubiteljev vrta uporablja lunin koledar in sami pridelajo hrano, ki je kvalitetnejša od tiste, ki jo lahko kupujemo v trgovinah.

Knjižnica Mileta Klopčiča Zagorje je bila zasedena do zadnjega kotička. Obiskovalci večera so Sanji Lončar pozorno prisluhnili.

Irena Vozelj

Prejšnji članekTopovski ogenj s Krima na Zagorje
Naslednji članekStanovalcev ni treba izseliti