Osmega februarja smo objavili prvi prispevek v rubriki Savus versus. Naš spletni časopis časti tudi verz, pesem in pesnike. Predstavljali vam bomo zasavske pesnike, njihovo poezijo. Poezijo, ki je tako ali drugače povezana z Zasavjem. V njej bomo torej predstavljali pesnike, ki izhajajo iz naših koncev ali pa so se v življenju tako ali drugače dotaknili Zasavja. Izbirali bomo med avtorji, pesniki, ki se lahko ponašajo s svojo zbirko pesmi, tudi tistimi, ki so pesmi izdali v skupni knjigi pesmi. Rubriko ureja Simona Solina.


Vida Bošnjak-Logar

»Vida Bošnjak-Logar je bila rojena 7. januarja 1934 v Radovičih pri Metliki, torej v Beli Krajini. Osnovno šolo je obiskovala v domačem kraju, Srednjo vzgojiteljsko šolo pa je končala v Ljubljani. Leta 1953 je to šolo končala prva generacija te šole in avtorica je bila med temi. Prvič se je zaposlila v vrtcu v Lokah pri Zagorju, nato pa je bila od leta 1954 dalje pa vse do upokojitve zaposlena v Vzgojno varstveni organizaciji v Hrastniku, kjer je bila dolga leta tudi njena ravnateljica. Tu je vsa leta delovala na področju predšolske vzgoje, njeno delo pa se je raztezalo tudi na območje vse Slovenije. S pesnikovanjem je začela leta 1953. Začutila je, da ima v sebi nekaj več, nekaj, kar mora iz notranje potrebe na plano, s čimer bi sproščala svojo notranjo napetost in energijo. In pri tem sproščanju nakopičenih misli, prepredenih z raznimi filozofskimi in psihološkimi prebliski, so postopoma nastajale pesmi z najrazličnejšo vsebino, vzporedno s tem pa tudi razni sestavki. Meni, da je potrebno dosti poguma, globoke iskrenosti in ljubezni do ljudi, da se človek preko pesmi odpre, izpove in odstre mnoge skrivnosti, ko išče svoj pravi obraz, skozi čas zorenja v življenju. Sama se izpoveduje v pesmi in z njimi stopa med ljudi, da bi jo spoznali in razumeli.« (Tine Lenarčič, iz spremne besede k pesniški zbirki Obraz, 1998)
Leta 1998 je javnosti predstavila svojo prvo pesniško zbirko Obraz, ki je izšla v samozaložbi. Sledila je pesniška zbirka Slutnja: Ko so ptice pele jutro (1999), zbirka kratke proze Spreminjanja (2001) in trilogija Potovanja (2009).
Za svoje delo je prejela občinsko nagrado »Zaslužni občan« za vzgojo in izobraževanje. (celjskozasavski.si)

Simona Solina


Odkar prihajaš

 

Odkar prihajaš znova v moje dneve,
imajo besede in smisli svetlobni sijaj.

Odkar se vračaš v moje čakajoče naročje,
se rojevam v utrinkih.

Kadar postajaš zamišljeno tih,
sem silno ljubeznivo radovedna,
nenehno vznemirjenega srca,
segam med korenine rož in cvetja.

Ko odkriješ slast rastja,
se mi približaš …

Ničesar ne rečeš …
Pokloniš mi roko srca
in bitje duha.

Vida Bošnjak-Logar

Pesem Odkar prihajaš, s katero predstavljamo avtorico Vido Bošnjak-Logar, je iz njene prve pesniške zbirke z naslovom Obraz.

Prejšnji članekZaščita pred klopi med sprehodom v naravi
Naslednji članekZmaga za vrh