Osmega februarja smo objavili prvi prispevek v rubriki Savus versus. Naš spletni časopis časti tudi verz, pesem in pesnike. Predstavljali vam bomo zasavske pesnike, njihovo poezijo. Poezijo, ki je tako ali drugače povezana z Zasavjem. V njej bomo torej predstavljali pesnike, ki izhajajo iz naših koncev ali pa so se v življenju tako ali drugače dotaknili Zasavja. Izbirali bomo med avtorji, pesniki, ki se lahko ponašajo s svojo zbirko pesmi, tudi tistimi, ki so pesmi izdali v skupni knjigi pesmi. Rubriko ureja Simona Solina.


Olga Dečman Dobrnjič

V naše roke,v srca in na naše duše je legla zadnja pesniška zbirka Olge Dečman Dobrnjič. Posthumna. Olga Dečman Dobrnjič nas je po težki bolezni zapustila. Vedno nasmejana, polna pesmi življenja nam je zapustila še zadnje svoje pričevanje o pričakovanju ljubezni, tiste ljubezni, ki jo hrepenenje nikoli ne bi smelo zapustiti. Poklanjamo vam pesem Le trave so zelene iz zbirke Hrepenenje, ki je namenjena vsem upajočim. Zbirko Hrepenenje so v samozaložbi izdali njeni trije otroci, Lina Dečman Molan, Primož Dečman in Din Dobrnjič. Zbirka je donacija humanitarnemu društvu Beli obroč Slovenije, Društvu za pomoč žrtvam kaznivih dejanj.
Dr. Olga Dečman Dobrnjič se je rodila leta 1959 in večino svojega življenja preživela v Trbovljah. Po študiju biologije in gospodinjstva na Pedagoški fakulteti v Ljubljani in razrednega pouka na Pedagoški fakulteti v Mariboru se je najprej zaposlila na osnovni šoli, kasneje pa v dijaškem domu, katerega je enaindvajset let tudi uspešno vodila. Od leta 2006 dalje je kot višja svetovalka na Zavodu za šolstvo skrbela za profesionalni razvoj vzgojiteljev v dijaških domovih. Je soavtorica več strokovnih in znanstvenih in strokovnih monografij, člankov, recenzij. Od leta 2002 je bila glavna urednica revije Iskanja, sourednica zbornikov Naših 40 domijad in Monografije dijaških domov Slovenije ter soavtorica in urednica zadnje monografije dijaški domovi in neformalno izobraževanje. Leta 2007 je na Fakulteti za management v Kopru magistrirala in pet let kasneje na Fakulteti za organizacijske vede Kranj Univerze v Mariboru doktorirala s temo Odnos dijakov in pedagoških delavcev do nasilja v dijaških domovih. Leta 2012 je prejela državno nagrado na področju šolstva za izjemne dosežke na področju dijaških domov. V zadnjem obdobju je bila aktivna članica Društva za pomoč žrtvam kaznivih dejanj Beli obroč Slovenije. Leta 2000 je izšla njena prva zbirka pesmi in kratkih zgodb z naslovom Duša in duša. Leta 2008 je izšla pripoved V objemu pedofila. (povzeto po: Bojan Jeram, O avtorici, Hrepenenje, 2016)

Simona Solina


Le trave so zelene

Ne vem več.

Ali sem nora ali degenerirana.

Ali pa le prostor, kjer širim svoje sanje,

ni ustrezen.

Dogajajo se mi čudne reči.

Ljudje spreminjajo obraze.

Igre src igrajo v novem ritmu.

Tistim, tako lepim pesmim,

so menjali melodije.

Črke v knjigah so postavljene drugače.

Že ne vem več,

če sem krilo oblekla na pravo stran.

In, ali je sploh še primerno obleči krilo.

Menja se ritem.

Menjam se jaz.

Res ne vem več, koliko sem nora.

Le trave so še vedno zelene …

Olga Dečman Dobrnjič