Gastroezofagealni refluks (GERB) je čezmerno zatekanje želodčne vsebine iz želodca v požiralnik. To pogosto povzroči simptome, kot sta zgaga in regurgitacija. Zgaga je pekoč in boleč občutek v žlički ali za prsnico, regurgitacija pa nehoteno vračanje želodčne vsebine v grlo ali usta. Spremljajo ju lahko kisel ali grenak okus v ustih, zadah iz ust, pekoč jezik, razjede v ustih, kašelj, spahovanje, lahko celo motnje spanja. O GERB govorimo, ko simptomi postanejo moteči oz. se pojavijo zapleti.
Če se simptomi GERB pojavijo zunaj požiralnika (kašelj, hripavost, vnetje glasilk, občutek tujka in suhosti v žrelu, pogosto odkašljevanje, erozija zobne sklenine) govorimo o netipični ekstraezofagealni refluksni bolezni.

Kako si lahko pomagamo sami

Opustiti je potrebno življenjske navade in razvade, ki pospešujejo nastanek GERB-a in ekstraezofagealne refluksne bolezni (dvigovanje težkih bremen, ležanje po obroku, pozni večerni obroki, uživanje prevelikih količin hrane, uživanje hrane in pijače, ki povečajo izločanje želodčne kisline, kot so npr. kava, čaj, alkohol, mastna, sladka in/ali pekoča hrana, gazirane pijače, čokolada, agrumi, ocvrte jedi in paradižnik ter jedi iz paradižnika, oprijeta oblačila, prevelika telesna teža, kajenje).

Vzglavje postelje si dvignemo za 12 do15 cm, uživamo manjše obroke večkrat na dan, hrano dobro prežvečimo, jemo počasi, vsaj dve uri pred spanjem ne jemo.

Pomaga lahko tudi žvečenje žvečilnega gumija, saj se s tem sprošča več sline, ki poleg tega, da potiska kislo vsebino spet nazaj, tudi delno nevtralizira želodčno kislino.

Samozdravljenje z zdravili, ki jih lahko dobimo brez recepta, je omejeno na 14 dni.

Uživamo lahko:

  • antacide (npr. hidrotalcit), ki vežejo želodčno kislino, zato delujejo hitro in olajšajo simptome za nekaj ur. Uživanje določenih antacidov ni priporočljivo s hrano, ki vsebuje kislino (vino, sadni sokovi, …) zaradi povečane resorpcije aluminijevega hidroksida.

Anatacidi vplivajo na delovanje drugih zdravil, zato je potrebno ostala zdravila vzeti v razmaku dveh do štirih ur.

  • H2 anatagoniste (ranitidin), ki se vežejo na H2 receptorje in s tem preprečijo vezavo histaminu. Posledica je zmanjšano izločanje želodčne kisline. Posebno učinkoviti so pri zmanjšanju nočnih težav.
  • Inhibitorji protonske črpalke (brez recepta lahko dobite le pantoprazol) so najbolj učinkovita zdravila za zdravljenje GERB. Vzeti jih je potrebno vsaj 30 min pred prvim dnevnim obrokom.
  • Zdravilo rastlinskega izvora z večtarčnim delovanjem – primerno za manjše težave, kot so na primer počasno praznjenje želodca, občutek polnosti, blage bolečine v želodcu.

Homeopatski pristop

Glavna težava:

  • Pekoča bolečina v prsih

Ponavadi, vendar ne vedno, kot posledica hiatus hernie (del želodca je pomaknjen skozi požiralnik), kar povzroča pekočo bolečino za prsnico, saj se sfinktri na zgornjem delu želodca ne zaprejo popolnoma. To omogoča iztekanje vsebine v požiralnik in bolečino. Bolečina je lahko tako močna, da mislimo, da imamo težave s srcem. Težave so pogosto po obroku. Za to težavo lahko predpišemo:

  • Graphites – za močnejše, počasne osebe, ki imajo pogoste težave s kožo. Po obroku si morajo tako zrahljati oblačila, bolečina se zmanjša, če se uležejo.
  • Pulsatilla – za osebe, ki pogosto prehajajo med čustvenimi stanji (jok- smeh- žalost …). Težave s prebavo se začnejo tako po obroku – predvsem po mastni, sladki hrani. Te osebe na splošno niso žejne.
  • Dispepsija

Bolečina v zgornjem delu trebuha, ki jo bolniki opisujejo kot slabost, napenjanje, spahovanje, občutek hitre sitosti. Lahko jo spremlja zgaga ali pekoč občutek. Težave so pogosto pred obrokom, ko smo lačni in nekaj ur po obroku.

  • Nux vomica – zdravilo prve izbire za težave te vrste. Neredno prehranjevanje, pretiravanje s hrano, pijačo in kajenjem, imajo radi pekočo hrano … osebe so pogosto suhe, vedno se jim mudi, so pod stresom, se hitro razjezijo, poleg tega jih lahko muči tudi zaprtje.
  • Arsenicum album – Je odlično zdravilo za refluks kisline, slab ali kisel okus, pekoč občutek v požiralniku, slabost, bruhanje. Težave se pojavijo po sadju, kisli ali hladni hrani (npr. sladoled). Osebo trese in ima hladne ekstremitete, boleč trebuh. Bolečina je centrirana v žlički, slabše je ob lakoti. Na splošno je oseba anksiozna, ki jo skrbi za vse in se ne more sprostiti.

Našteta so le nekatera homeopatska zdravila. Pogosto se uporablja tudi Lycopodium (proti vetrovom in bolečini v spodnjem delu trebuha), Carbo vegetabilis (proti slabi/počasni prebavi, veliko vetrovom), Phosphorus (za osebe, ki imajo željo po hladni pijači in hrani, kar jim tudi olajša bolečine v trebuhu), Argentum nitricum (za osebe, ki imajo željo po sladkem), …

Tjaša Flere Pušnik, mag. farm.
www.lekarna-pusnik.si

Prejšnji članekNa pedikuro in masažo v Zagorje
Naslednji članekZagorela smreka