Velikemu fiziku Richardu Feynmanu je oče vcepil zanimiv pogled na svet. Kadar je bral časopis za mizo je izkoristil priložnost in svojemu dečku zastavljal vprašanja o tem, kaj sta videla in prebrala.

Ko sta nekoč naletela na fotografijo papeža, ki blagoslavlja skupino vernikov, je Richardov oče sina vprašal, ali pozna razliko med papežem in njegovimi privrženci: »Razlika je v klobuku. On nosi klobuk.« Njegov oče je isto vajo ponovil, pa naj je šlo za fotografijo generala z zvezdami na ovratniku ali bogatega direktorja z drago obleko.

Feynmanov oče je po letih dela z uniformami vedel, da so ljudje ljudje, ne glede na to, v kakšna oblačila jih obleče njihovo delo. Želel je, da bi njegov sin spoznal, da nihče ni boljši od njega, da so vsi enaki, ne glede na to, kdo so in kaj so dosegli.

Lahko si predstavljate, da je to njegovemu mlademu sinu dalo veliko samozavesti, ki bi lahko koristila tudi vašim otrokom. Ali to, da drugi otroci živijo v večjih hišah ali imajo imenitnejše priimke, pomeni, da so boljši? Kaj pomeni, da drugi otroci nosijo ali ne nosijo očala, imajo ali nimajo lastnega avtomobila, ob koncu tedna hodijo ali ne hodijo na smučarske izlete, prejemajo ali ne prejemajo finančne pomoči? Nič ne pomeni. Če želite vzgojiti otroka, ki izziva status quo, ki uresničuje svoj potencial in gleda na svet brez predsodkov, ga tega naučite.

Druga plat te Feynmanove lekcije je bila ponižnost. Feynman ni mislil, da je zaradi Nobelove nagrade poseben – pravzaprav je ni želel sprejeti. Ker ni maral pompa in okoliščin in ker je vedel, da zaradi priznanj nimate nič bolj ali manj prav. Ni potreboval posebnega klobuka, da bi se dobro počutil.

Nihče ni boljši od vaših otrok in vaši otroci so enakovredni drugim otrokom.  Prej, ko se bodo tega zavedali, bolje bo.

Povzeto po Ryanu Holidayu.

Barbara Vodeb

Barbara Vodeb je vzgojiteljica predšolskih otrok z več kot 25 let izkušenj. Pri delu je zelo kreativna ter nenehno v iskanju priložnosti za ustvarjalne in zanimive rešitve sodelovanja s starši. S samorefleksijo ves čas analizira svoje delo, z novimi uvidi in inovativnimi idejami pa ob zaznavanju sprememb prihajajočih generacij otrok spreminja svojo strokovno prakso.

Kot bodoča magistrica supervizije in coachinga je zasnovala program Coaching za starše. S svojim znanjem in bogatimi izkušnjami pri grajenju pozitivne samopodobe otroka, gibalnih dejavnosti in otroške risbe staršem pomaga olajšati in poenostaviti delo, razumeti njihovo vlogo, ter razvijati otrokovo zdravo samopodobo.

Starše aktivno povabi v vzgojni proces. Ob gradnji zaupanja in zavedanju, da je družina primarna celica in vzgojna pomoč njena dopolnitev, s starši vzpostavi enakopraven partnerski odnos. Prepoznati zna, kakšnega sodelovanja si želijo in jim tako ponudi zanimive in koristne vsebine v dobrobit družine.

Kontakt: Barbara Vodeb