Odrasli, ki se na Zasavski ljudski univerzi (ZLU) vpisujejo v srednješolske programe, imajo za seboj že precej delovnih in življenjskih izkušenj, nekateri pa tudi neprijetne spomine na šolo. Jeseni prihajajo k nam po drugo priložnost – nekateri bolj, drugi manj samozavestno. Vsem pa je skupna želja pridobiti znanje, poklic in javnoveljavno spričevalo. Mi smo tu za to, da s svojimi programi in svetovalno dejavnostjo pripeljemo odrasle do želenega cilja. Vsako leto se ob podelitvi spričeval in certifikatov vsem bojaznim, predsodkom in strahovom samo še nasmejimo. Pogosto sem slišala komentarje: Veste, gospa, jaz sem že nekoliko v letih, se težje učim, ne vem, kako bo šlo … Iz besed je bilo čutiti strah in skrb. Ob koncu šolanja je večina na vprašanje, kako jim je šlo, odgovorila: »Bolje kot sem pričakoval.«
Naši udeleženci so uspešno premagali vse ovire, se spoprijeli z izzivi, ki jih prinašata izobraževanje odraslih in vseživljenjsko učenje. Ni bilo preprosto – niti vstopiti niti vztrajati. Bili so vzponi in padci, a verjamemo, da se je splačalo. Usklajevanje družinskih, službenih in šolskih obveznosti je od njih zahtevalo veliko mero odgovornosti, discipline in potrpežljivosti. To so vrline, ki so cenjene tudi v delovnih okoljih in so sestavni del življenja. Ostanejo lepi trenutki. Trenutki, ko so v razredu razpravljali, se učili, izmenjevali poglede, napredovali na strokovnem področju, uspešno opravili izpit, praktično usposabljanje … ali si po končanih predavanjih vzeli čas za klepet in kavo s sošolci. Zaposleni na ZLU smo hvaležni, da imamo privilegij biti del poti z udeleženci, da jim lahko pomagamo dodati kamenček v mozaik njihove izobrazbe oz. znanja.

V šolskem letu 2017/18 vas vabimo, da se vključite v programe za pridobitev izobrazbe, prekvalifikacije, brezplačne tečaje, delavnice za zaposlene, brezposelne, starejše s področij komunikacije, tujih jezikov, računalništva ali v prostočasne sprostitvene aktivnosti znotraj naših novih projektov. Zakaj? Zato ker učenje dokazano podaljšuje dolžino in kakovost življenja. Zato se splača. Sreča je na strani pogumnih, prihodnost prav tako. Zaupajte vase in svoje sposobnosti, sledite svojim sanjam in vse bo v redu.

Več o trenutnih aktivnostih na ZLU najdete tudi v avgustovski številki Zasavskega tednika na strani 15.

Zasavska ljudska univerza

Promocijska objava

Prejšnji članekSpomini na šolo
Naslednji članekKam z obstoječo plastiko