Občina Zagorje ob Savi je bila lani ena prvih, ki je pristopila k projektu spodbujanja sajenja medovitih dreves in rastlin. Projekt je začela Čebelarska zveza Slovenije, ki se je za spodbudo odločila zaradi pomembnosti ohranjanja opraševalcev, ki so ključni za ravnovesje v naravi in posledično za pridelavo hrane.

Čebelarska zveza bo tudi letos organizirala dan sajenja medovitih rastlin, ki bo tokrat potekal v soboto, 25. marca. Občina Zagorje ob Savi je zato že pozvala vrtce in šole, da tudi letos sodelujejo in v svoji okolici posadijo medovite rastline ali drevesa. Sadike sadnega drevja in medonosnih trajnic, ki jih bodo posadili, jim bo zagotovila Občina, prevzeli pa jih bodo lahko v drevesnici Ocepek in v vrtnariji Napret na Marnem.

Tudi letos Občina Zagorje ob Savi poziva k poznejši košnji zelenic, s katero omogočamo čebelam, da se lahko dlje hranijo na cvetočih poljih. Prav tako že nekaj let enoletnice na gredicah postopoma nadomešča z medonosnini trajnicami.

Ena od aktivnosti v zvezi s spodbujanjem sajenja medovitih rastlin je tudi darilo staršem novorojenčkov, ki od lani poleg finančnega nadomestila in simboličnega darila dobijo tudi bon za drevo. Prevzamejo ga lahko v EkoDrevesnici Ocepek. Drevo lahko, če imajo možnost, posadijo v spomin na rojstvo otroka, s tem pa pomagajo tudi pri ohranjanju narave in zagotavljajo hrano opraševalcem.

Savus

Foto:  arhiv Savus


 

Prejšnji članekBotrstvo za kosila
Naslednji članekGlog