Maratonka Sabina Karaman iz Hrastnika vsakodnevno premaguje kilometre, pleza in skače z mostov, privezana samo na elastiko. Celo na najin pogovor je to drobno, a čilo dekle, ki jo včasih srečamo teči po glavni cesti v mestu, priteklo naravnost z 11-kilometrskega krožnega teka.

Sabina Karaman. Foto: osebni arhiv
Sabina Karaman. Foto: osebni arhiv

Kaj vas je najbolj navdušilo za šport in predvsem tek?

Spremljala sem očeta, ko je igral nogomet, tekel in kolesaril, pa je še mene potegnilo. Najprej sem veslala in kolesarila, šele po poškodbi sem se odločila za tek na dolge proge. Sprva je šlo počasi, ne več kot pet kilometrov na dan, nato pa je šlo samo še navzgor. Čez kakšno leto sem že brez težav pretekla najprej 21 kilometrov, nato 42, 54, 75 …

Kdaj trenirate?

Običajno po službi in v prostih dneh. Sama si razporejam čas in dolžino treninga. Trening tudi zanesljivo opravim, ne glede na vreme.

Katerih tekmovanj ste se že udeležili?

Udeležila sem se Ljubljanskega maratona (42 km), maratona Radenci (42 km), Kraškega maratona Sežana (21 km), Istrskega maratona (42 km), Ultramaratona Celje (75 km), Maratona Savudrija (54 km) in Beograjskega maratona (42 km) po ulicah srbskega glavnega mesta.

Kakšni so vaši občutki med tekom?

Različni. Odvisno od kondicijske pripravljenosti. Dolgčas včasih preganjam s poslušanjem glasbe. Ni mi pa še prišlo na misel, da bi obstala. Se ne dam. Verjeti moraš vase. Prepričana sem, da je vsak odgovoren za svoje zdravje in je z gibanjem dobro pričeti čimprej, ne potem, ko je že prepozno.

Imeta radi tudi ekstremne podvige?

Lani sem splezala na 360 metrov visok dimnik trboveljske termoelektrarne, ki velja za najvišjega v Evropi. Sem tudi navdušena hribolazka, rada skačem v globino, privezana na elastiko. Vesela sem, da me pri tej moji ljubezni do športa tudi starši podpirajo in mi stojijo ob strani.

Kateri pa so vaši še neuresničeni izzivi?

Rada bi se udeležila velikega ultramaratona Vipava v dolžini stotih kilometrov in se vsaj enkrat v življenju udeležiti triatlona. Tistega najtežjega s kombinacijo  plavanja, kolesarjenja in klasičnega maratona, kar moraš opraviti v devetih, desetih urah. Privlačijo me vsi adrenalinski športi, tako da so možnosti neomejene in izzivov ne zmanjka.

Milko Plahuta

Prejšnji članekGorjup v Blunoutu
Naslednji članekRom pom pon na Dolu