četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Šabeder na čelu Zdravstvenega doma Zagorje

Novi direktor Zdravstvenega doma Zagorje bo verjetno Aleš Šabeder, bivši minister za zdravje.

Sveta zavoda ZD Zagorje je prejel na razpis za direktorja, potekel je konec januarja, dve prijavi. Člani sveta zavoda so se seznanili z obema prijavama, bili sta popolni, oba kandidata sta predstavila svoj program in člani sveta so se soglasno odločili, da za novega direktorja podprejo Aleša Šabederja. O predlogu bo sedaj razpravljala najprej komisija za volitve in imenovanja Občinskega sveta Občine Zagorje, soglasje bodo podali še člani Občinskega sveta. Kot je povedal župan Matjaž Švagan v izjavi za Radio Aktual Kum, naj bi dobili novega direktorja s polnimi pooblastili v zagorskem Zdravstvenem domu marca.

Kdo je Aleš Šabeder?

Širša javnost ga pozna predvsem kot nekdanjega ministra za zdravje Republike Slovenije v vladi Marjana Šarca. Zanimivo, da je na tem mestu zamenjal Trboveljčana Sama Fakina po njegovem odstopu z mesta ministra.

Leta 1970 rojen Ptujčan je po osnovni izobrazbi ekonomist. Diplomiral je na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. Svojo kariero je gradil v vodstvih podjetij, kot so Mercator, Petrol, Semenarna Ljubljana. Januarja 2018 je kot generalni direktor prevzel Univerzitetni klinični center Ljubljana, ki je bil tedaj v primežu čakalnih vrst, organizacijskih težav in korupcijskih afer. Pred skoraj petimi leti, 8. marca 2019 je prevzel Ministrstvo za zdravje v vladi Marjana Šarca. Konec njegovega mandata je zaznamovala pandemija nove koronavirusne bolezni, ki je marca 2020 dosegla Slovenijo. Po dobrem letu dni je 13. marca 2020 mandat po odstopu Šarca zasedla nova (Janševa) vlada, Šabeder pa je svojo karierno pot želel nadaljevati v gospodarstvu.

Prevzel je mesto predsednika nadzornega sveta Telekoma Slovenije, vendar je že oktobra 2020 odstopil. Minister za zdravje v Golobovi vladi Danijel Bešič Loredan je Šabedra ob svoji predstavitvi v državnem zboru predstavil kot del svoje ožje ekipe. Vendar je vlada julija 2023 Šabedra razrešila z mesta direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu.

Savus

Foto: gov.si


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor