petek, 21 junija, 2024

Iz te kategorije

Bonpet gasi doma in po svetu

Podjetje vsako leto širi svojo dejavnost in se pojavlja z izdelki v več državah sveta. Vrhunska tehnologija in stalno iskanje novih možnosti ter posodabljanje izdelkov so njihova prednost. »Smo torej podjetje zaznamovano s presežki, saj smo vodilni na področju samodejnih gasilnih naprav,« samozavestno trdijo v podjetju Bonpet Systems. Prokurist podjetja je Bruno Škerbič, direktor pa Matej Škerbič, ki smo ga povabili na pogovor.

Gospod Matej Škerbič, kateri so danes glavni Bonpetovi produkti?

Še vedno je naš glavni produkt ampula Bonpet. Smo pa na podlagi medija, ki je v ampuli, razvili klasičen gasilni aparat, gasilni sprej, stabilno gasilno napravo za večjepožarne obremenitve, mini kuhinjski sistem in še kaj.

Z vašimi proizvodi lahko v bistvu pogasimo vse?

Z našimi proizvodi lahko gasite vse tipe požarov, torej take, ki jih povzročijo vnetljive tekočine, trde snovi, olja.

Prodajate več v Sloveniji ali v tujini?

Kar 90 odstotkov prometa ustvarimo v tujini. Naša največja trga sta trenutno Savdska Arabija in Združeni arabski emirati. Sledita Rusija in Turčija, s prodajo pa začenjamo tudi po drugih celinah.

Kako veliko je podjetje?

V naši ekipi je trenutno 15 zaposlenih in skupaj ustvarimo okrog milijon in pol do dva milijona evrov letnega prometa.

Zakaj je vaša ampula tako posebna?

Osnovna tehnologija za izdelavo ampule je bila odkupljena od Japoncev, vendar smo jo skozi leta izpopolnili in razvili do te mere, da je še učinkovitejša in hitreje pride do aktivacije. Posebna pa je zaradi dveh stvari. Ampula se aktivira brez prisotnosti človeka ali elektrike. Po domače povedano je »trotel ziher«. Ko se temperatura v ampuli dvigne do 80 oz. 90 stopinj, tega steklo ne zdrži več in ampula avtomatično eksplodira. Ker se ampula vedno aktivira glede na temperaturo, je izključena tudi možnost lažnih alarmov.

Kakšna je snov v njej?

V njej je tekočina, ki je človeku in okolju neškodljiva. Vse kemikalije v njej se uporabljajo tudi v prehrambeni industriji. Je pa točna sestava tekočine naša mala skrivnost. To je srce firme.

Tekočina ne gasi ampak tudi ohlaja, kajne?

Ko se tekočina razprši po prostoru, pogasi požar in hkrati ohlaja gorečo površino.

Se pravi, da vsi vaši aparati, tudi najbolj osnovni v gospodinjstvu, vsebujejo to tekočino?

V Sloveniji je še vedno najbolj pogost gasilnik na prah. V našem alternativnem gasilniku pa uporabljamo vodo in dodatke, ki so bolj učinkoviti od prahu, povzročijo pa tudi manjšo škodo po požaru. Naše tekočine pa ne uporabljamo le v ampulah, temveč tudi v klasičnih gasilnih aparatih, razpršilih in v vseh ostalih proizvodih, ki jih uporabljajo gasilci.

Zakaj je bolj učinkovita?

Ravno zaradi svojega ohlajevalnega učinka. Če na primer zagori olje, ki zagori pri 380 stopinjah Celzija, se z običajnim gašenjem ogenj pogasi, a ker prah nima ohlajevalnega učinka, lahko pride do ponovnega vžiga. Z gašenjem z našimi produkti pa se to ne more zgoditi.

Kdaj je nastalo podjetje Bonpet?

Podjetje Bonpet systems je začelo obratovati najprej v Trbovljah, na Oktobrski ulici 30, nato smo se selili v prostore bivšega Peka in odkupili en del prostora. Potem pa se je ponudila priložnost za ureditev prostorov v bivšem hrastniškem Sijaju in smo se preselili v Hrastnik. V bivših prostorih Peka je bil naš sosed, podjetje Dewesoft, s katerim smo imeli dobre odnose. Oni so ravno takrat potrebovali več prostora in kupili naše. Tako se je na koncu vse dobro poklopilo.

Kako ste rasli?

Rasli smo skoraj vsako leto, ker je bil naš izdelek noviteta in ker se v zadnjih desetih letih zadeve spreminjajo tudi v gasilstvu. Prej sta bila 70 let alfa in omega klasičen gasilni aparat in šprinkler sistem. Na začetku je bilo težko, a smo uspeli pridobiti naše in tuje trge predvsem s kakovostjo in našim znanjem.

V realnih primerih, požarih, se verjetno vaši sistemi že uporabljajo? Je kak primer, za katerega lahko rečete, da ste bili z gašenjem še posebej zadovoljni?

Z našimi sredstvi so v tem obdobju pogasili samo v Sloveniji čez 15 požarov. Omenil bi Zavod za zdravstveno varstvo v Mariboru, kjer so pogasili požar, nastal v elektro omarici. Zaradi uspešnega gašenja so obvarovali cel desni trakt hiše. Tudi v Gorenju smo že dvakrat uspešno gasili, pa v Energetiki Petrol, idr. Reference imamo tudi v tujini, npr. v družbah Gasprom in Turk Traktor. To so relativno velika podjetja, kjer so bili naši proizvodi preizkušeni v praksi in požari uspešno pogašeni.

V svetovnem merilu ste verjetno majhni, v slovenskem pa veliki?

Kar se tiče slovenskega merila, smo eno izmed večjih podjetij v gasilski panogi. Pri tem, da se pri nas zelo malo družb ukvarja z lastno proizvodnjo, mi pa se lahko pohvalimo z lastnim znanjem in s tem, da smo nosilci tehnologije mi, ne tujci.

Odkrivate nova področja, dodajate kakšne stvari?

Nenehno testiramo in razvijamo naše proizvode. V ta namen imamo tudi poligon, kjer preizkušamo produkte pri gašenju. Glede na naše reference in razvoj mislim, da smo šele v začetni fazi rasti podjetja. Je bilo pa potrebnih deset let, da smo prišli tako daleč.

Se pravi, da je možnosti za razvoj še ogromno?

Možnosti je še ogromno. Dejstvo je, da naše proizvode lahko uporabljajo vsa gospodinjstva in vsa industrija. Nismo omejeni, saj ima vsaka družba elektro omare in vsako gospodinjstvo kuhinjo. In naši odlični proizvodi so zagotovilo, da bo lahko vsak mirno spal.

Delate vse v svojem podjetju?

Vse, kar je tehnološko sporno, delamo sami, ostalo pa naši zasavski podizvajalci.

S kolikimi sodelujete?

V Sloveniji sodelujemo s 15 podizvajalci, izvažamo pa trenutno na 23 trgov. Kot sem že omenil, je naš glavni trg Savdska Arabija, drugi Rusija, tretji je Turčija … Sicer pa povsod po Evropski uniji odpiramo nove trge in počasi že postavljamo distribucijsko mrežo.

Marko Planinc

Previous article
Next article

Isti avtor