Vodja zdravstveno vzgojnega centra Zdravstvenega doma Trbovlje, Gabriela Hostnik, je predstavila program Svit šestim skupinam trboveljskega Vrtca in učencem sedmih razredov OŠ Tončke Čeč. Otroci so bili navdušeni, da so lahko hodili po tunelu, modelu debelega črevesa. Za njimi so prestavili program še članom društva Šent in posameznikom, ki jih je ta tema zanimala. V popoldanskem času so bili obiskovalci tudi otroci, ki trenirajo na stadionu Rudarja in njihovi starši, pa tudi slučajni sprehajalci. Kdor je želel, je lahko dobil brošure, kjer je predstavljen pomen državnega programa Svit, ki pomaga rešiti marsikatero življenje.
Nacionalni inštitut za javno zdravje poudarja pomen gibanja. Znanstvene raziskave kažejo, da lahko pol ure zmernega gibanja dnevno pomembno izboljša naše zdravje in nas ohranja aktivne in samostojne tudi v poznejših letih.

Vsako leto spomladi in jeseni je organiziran preizkus hoje na dva kilometra, da ocenijo telesno zmogljivost in svetujejo pri načrtovanju zdravju prijaznega gibanja in športne vadbe. Na tokratnem testu je bilo sedem udeležencev, pretežno starejših, ki so v različni telesni kondiciji, zato so se rezultati gibali med 18 in 25 minut. Pred in po končani hoji so udeležencem izmerili srčni utrip.

Tudi tokrat je bil organiziran prikaz nordijske hoje. Zanjo je precejšnje zanimanje, saj se v okrilju Zdravstvenega doma Trbovlje odvija že šesto leto vsak ponedeljek zjutraj. Število udeležencev tedenskih srečanj je vse večje, kar kaže tudi na to, da tudi Trboveljčani vse bolj skrbijo za svoje zdravje.

Irena Vozelj