Rutini pobegnite čez poletje

Ohranjanje ravnovesja med delovnim časom in zasebnim življenjem je pomembno. Delodajalci, ki se zavedajo, da zdravi in zadovoljni zaposleni delajo bolje, to ravnovesje spoštujejo in spodbujajo. Res je promocija zdravja zakonska obveza delodajalca, obenem pa si moramo to »obvezo« ozavestiti tudi mi zaposleni. Sami moramo postaviti meje in prioritete. (Pre)pogosto ima delo oziroma služba prednost pred vsem ostalim v našem življenju.

Učinkoviti ukrepi delodajalcev prinašajo prednosti vsem. S čim, na kakšen način in koliko delodajalci vlagajo v zdravje svojih zaposlenih, pa se drastično razlikuje med podjetji. Vedeti moramo, da lahko veliko naredimo tudi mi sami. Pravzaprav je to bistveno, ukrepi delodajalca so lahko le še dodatna spodbuda in ozaveščanje. Naša želja po poklicnem uspehu in dosežkih nas lahko zaslepi do te mere, da pustimo ob strani lastno dobro počutje.

Ustvarjanje harmoničnega ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem oziroma integracija poklicnega in zasebnega življenja je ključnega pomena za izboljšanje ne le našega fizičnega, čustvenega in duševnega počutja, temveč je pomembna tudi za naš karierni razvoj. Izgorel in izčrpan človek me more biti učinkovit ne na delovnem mestu ne doma.

Usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja je dostikrat izziv

Najti in občutiti ravnotežje med poklicnim in zasebnim življenjem se morda zdi nemogoče, ko je vaše delo stresno, doma pa vas čakajo otroci, skrb za stanovanje ali hišo, lahko tudi skrb za ostarele starše ali sorodnike. Vsak od nas ima samo določeno količino energije, ki jo lahko porabi vsak dan. Način, kako razporejamo to energijo med glavne sestavine našega življenja (npr. delo, počitek, družino in prosti čas), vpliva na naše ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem.

Čarobne palice, ki bi hitro vzpostavila pravo ravnovesje in nam vrnila energijo, ni. Če ste se prepoznali v opisu, je prav, da greste v akcijo. Poletje in počitniški dnevi so pravi čas, da nezdrave vzorce in rutino porušimo ter postavimo na novo. Gre za tek na dolge proge, za zavestno odločitev in postavljanje meja, kaj in do kod zmoremo, brez da bi prišlo do posledic pri lastnem zdravju, pri zanemarjanju odnosov z nam najbližjimi in tudi pri zmanjšanju naše delovne učinkovitosti.

Začnimo z majhnimi koraki

Sprijaznite se, da delo vedno bo, da bo vedno potrebno nekaj narediti ali urediti ali ustvariti. Od sebe ne zahtevajte preveč in ne zahtevajte prehitro. Zastavite si cilj in mejnike do cilja, ki jih boste postopoma dosegali. Če so na primer vaši cilj redna rekreacija, pravočasen prihod domov, odklop od službene pošte in telefonov ter vsak teden vsaj eno popoldne mini izlet, ne pričakujte, da bo to postalo vaša rutina z danes na jutri.

Če niste nekaj let telovadili, ne začnite s tekom na 10 kilometrov, ampak z daljšim sprehodom vsak dan. Če ste imeli dostop do službene e-pošte na svojem zasebnem telefonu, to ukinite oziroma uporabite v res nujnih primerih. Če so izleti za vas popolnoma neznano področje, izberite obisk znamenitosti, razstave, morebiti bazena … v svoji bližini.

Ideje

Spodaj je nekaj idej, morda vam bo katera od njih blizu. Predvsem je pomembno, da se zavedate, da potrebujete odklop od službenih obveznosti in dnevne rutine ter da si tudi priznate, da si tovrsten odklop zaslužite.

– Delajte pametno, ne več. Postavite prioritete in jim sledite.

– V svoj urnik uvrstite redne premore.

– Načrtujte aktivnosti, ki vas izpopolnjujejo ali veselijo. Naredite urnik in ob tem naj vsak teden vsebuje vsaj eno takšno aktivnost. Večkrat si privoščite krajše dopuste. Morda lahko le čez vikend.

– Računalnik in telefon naj ostaneta pred vrati spalnice.

– Oživite dolgo pozabljen hobi in se ga ponovno lotite. Morda pa je celo čas za nov hobi ali novo športno aktivnost?

– Meditacija ni le za tiste, ki se ukvarjajo z jogo. Je odlična priložnost za odklop in pomiritev.

– Dobra (pre)hrana ni moda muha. Če zjutraj nimate časa, načrtujete obroke vnaprej, malico in kosilo lahko pripravite že zvečer.

– Poznate svoj bioritem. Raje zjutraj spite dlje in ste bolj učinkoviti v večernih urah? Bi vam delodajalec omogočil fleksibilen delavnik?

– Naučite se reci NE.

– Določite si meje, do kod ste pripravljeni sprejemati kompromise. Če z delodajalcem ne najdete skupnega jezika, je najbolje, da začnete pregledovati ponudbo prostih delovnih mest.

Uvajajte spremembe v ritmu, ki vam ustreza. Pomembno je, da spremembe uvedete. Da imate cilj, saj je čas za regeneracijo nujno potreben, zanemarjanje lastnih potreb pa vodi v resna zdravstveno neželena stanja.

Alenka Kraljič, psihologinja in direktorica operativnega poslovanja v kadrovski  družbi Trenkwalder

Foto: Trenkwalder

Prejšnji članekŠport in zabava v Zagorju
Naslednji članekNagrade diplomantom