Pred Rudarskim muzejem Zagorje so v ponedeljek, 3. julija, rudarji praznovali rudarski praznik. Svečano proslavo ob prazniku slovenskih rudarjev je organiziralo Rudarsko muzejsko in etnološko društvo Srečno Zagorje. Praznik rudarjev je posvečen spominu na tridnevno gladovno stavko, ki so jo leta 1934 prav na ta dan začeli v jami Kotredež in se je hitro razširila tudi v ostale rudnike in med druge gospodarske panoge po vsej Sloveniji. Takrat je v jamah ostalo okrog 2500 rudarjev.
Z Rudarsko himno »Stan rudarski bodi nam pozdravljen, stan rudarski to je naša slast, …« je Rudarski pevski zbor Loški glas pod taktirko Alenke Flere Pavlič slavnostno začel prireditev. Slavnostni govornik na prireditvi je bil župan Matjaž Švagan.

Čeprav je bil rudarski poklic težak in globoko pod zemljo, pa so se rudarjem po srečni vrnitvi iz jame razjasnili obrazi in tudi ob glasbi so se radi družili. In prav glasba je bila letos rdeča nit prireditve. S pevskim in instrumentalnimi vložki so obiskovalce navdušili otroci Vrtca Kekec Izlake, ki so zapeli pod vodstvom vzgojiteljice Mije Ranzinger ter trio Glasbene šole Zagorje v sestavi Katarina Pograjc (flavta), Petra Pograjc (violina) in Nik Vozelj (harmonika), ki  jih vodi mentorica Ivica Obrul. Da se po žilah Zagorjanov pretaka ljubezen do knapovščine in glasbe, so z nastopom pokazale tudi Knapovske punce, ki so prireditev obogatile s štirimi knapovskimi skladbami.

Sledil je najbolj svečani del prireditve četrti častni skok čez kožo 2017. Starešina rudarke čete Franci Brinovec je v častni rudarski stan povabil pet častnih skakalcev. V častni rudarski stan so skočili: Marijan Manfredo, pobudnik in ustanovni član društva RMED Srečno Zagorje, ki je kot univerzitetni rudarski inženir del svoje bogate kariere posvetil rudarstvu in delu na Rudniku Zagorje, Iztok Živko, direktor podjetja Tevel Zagorje, ki se že vrsto let ukvarja z izdelavo naprav za izboljšanje varnosti pri delu v metanskih jamah. Hkrati pa je tudi eden izmed zvestih sponzorjev društva RMED, Živa Repovž, članica društva vse od ustanovitve, ki izhaja iz rudarske družine in je kot diplomirana arhitektka oblikovala tudi celostno grafično podobo društva, Mija Ranzinger, hči rudarja, ki je otroštvo preživela v Okrogarjevi koloniji, danes pa je vzgojiteljica, ki med najmlajšimi širi poznavanje rudarske dediščine. Letos je organizirala skupino iz vrtca Kekec na Izlakah, ki so na pustnem sprevodu v Zagorju zelo domiselno predstavljali rudarje, in Renee Vozelj, prav tako član društva, ki se je s svojo mladostno energijo lotil varjenja piva v garaži in uspel. Ker izhaja iz knapovskega Kisovca, je pivo zelo domiselno poimenoval Cajg serija, v kateri sta pivo z imenom Herc in Kramp.

Ob tej priliki je direktor Tevela Iztok Živko Rudarskemu muzeju Zagorje v trajno last podaril napravo za merjenje nevarnih plinov v jami INEP.

Prireditev, ki jo je povezovala Marija Topole, ogledalo pa si jo je približno 200 obiskovalcev, je s pesmijo zaključil Rudarski pevski zbor Loški glas. Zbrani so uradni del sklenili z družabnim srečanjem in knapovsko malico.

Maja Malovrh Repovž