Rudarskega maratona 2018, ki ga je Zavod Savus pripravil v nedeljo, 22. aprila 2018, se je udeležilo 114 tekačev iz vse Slovenije, od tega pet iz Hrvaške in dva iz Srbije. Lahko torej rečemo, da je bila letošnja udeležba prvič tudi mednarodna. Tekli so na 10- in 21-kilometrski progi.
Tekači so startali ob 11. uri v Evroparku v Zagorju ob Savi. Tekli so čez Slačnik, mimo cementarne po industrijski cesti in v Savski rov. Tekači so več kot pet kilometrov pretekli pod zemljo. Tek so zaključili v Hrastniku. Tekači na 21 km so tekli še en krog preko rudniških površin med Hrastnikom in Trbovljami in se na Ajnzerju v Trbovljah ponovno spustili v jamo ter pretekli še enkrat 5 km po rudniku do cilja v Hrastniku. Ob progi so jih spodbujali domačini in drugi navijači, na voljo so jim bile tudi okrepčevalnice. Na cilju jih je čakala topla malica.
Rudarski maraton je edina tovrstna tekaška preizkušnja daleč naokoli, ki teče tudi po rudniški jami, tekači pa morajo v njej teči s čelado in svetilko. Spodbuja jih navihani jamski škrat Perkmandeljc.

Zmagovalci v absolutnih kategorijah:

Ženske, 21 km:
1.mesto: Mojca Koligar
2.mesto: Anja Robavs
3.mesto: Tjaša Sotlar

Moški, 21 km:
1.mesto: Jan Tretjak
2.mesto: Robert Vindiš
3.mesto: Dušan Podlogar

Ženske, 10 km:
1.mesto: Mateja Baš
2.mesto: Nikolina Ilijanič
3.mesto: Lea Čebin

Moški, 10 km:
1.mesto: Miran Cvet
2.mesto: Tim Seničar
3.mesto:Aleš Gorenc

Celotni rezultati so objavljeni na www.rudarski-maraton.si.

Najboljši pri ženskah in moških na 21 km so prejeli:
1.mesto: pokal, vikend paket za dve osebi v Thermani Laško in knjigo Poglavja iz Zasavja
2.mesto: pokal, 60-minutno pivovsko masažo za dve osebi v Thermani Laško in knjigo Poglavja iz Zasavja
3.mesto: pokal, celodnevno kopanje in savna za dve osebi v Thermani Laško in knjigo Poglavja iz Zasavja

Najboljši pri ženskah in moških na 10 km so prejeli:
1.mesto: pokal, vikend paket za dve osebi v Rimskih termah in knjigo Poglavja iz Zasavja
2.mesto: pokal, kopel in kosilo za dve osebi v Rimskih termah in knjigo Poglavja iz Zasavja
3.mesto: pokal, celodnevni vstop v deželo savn in kopanje za dve osebi v Rimskih termah in knjigo Poglavja iz Zasavja

Nagrade so organizatorju pomagali podeljevati častni pokrovitelj Mitja Bervar, župan Občine Hrastnik Miran Jerič in tehnični direktor RTH Urban Berger..

Tekači so se strinjali, da teče Rudarski maraton po najbolj nenavadni progi v Sloveniji. Tek je super, so povedali, proga se vzpenja in pada. Najbolj nenavadni del je pred vstopom v rudnik, saj se mora tekač ustaviti in si na glavo povezniti čelado ter naglavno lučko. No ja, večina pa teče z njo kar od starta naprej. Tekačem pride prav tudi ročna svetilka, saj je v rudniku res temno. A doživetje je nekaj posebnega, so povedali po preizkušnji.

Rudarski maraton organizira Zavod Savus, izdajatelj tiskanega časopisa Zasavski tednik in spletnega časopisa Zasavc.net, ki sta tudi glavna medijska partnerja dogodka. Zavod Savus pripravlja dvakrat letno tudi adrenalinsko jamsko preizkušnjo Jamatlon. Vse dogodke in prireditve, ki jih organizira, izvaja z namenom ohranjanja industrijske in kulturne zasavske dediščine ter promocije zasavske regije.

Ob prihodu na cilj so povedali:
Anja Robavs: »Najboljša proga od vseh. Še pridem.«

Miran Cvet: »Naporna proga, sploh v jami. Nisem bil najbolj pripravljen na to, da bo takšna tema. Prihodnje leto se bom opremil z več svetilkami.«

Dušan Podlogar: »Bilo je naporno, tako kot vsako leto. Vzpon je zanimiv. Ampak, drugo leto se spet vidimo.«

Jan Tretjak: »Konkurenca na 10 kilometrov je bila kar huda, a na enaindvajsetki sem jih pustil za sabo.«

Rudarski maraton 2018 smo izvedli skupaj z zvestimi pokrovitelji: Rudnik Trbovlje-Hrastnik, Thermana Laško, Občina Zagorje ob Savi, Občina Trbovlje, Občina Hrastnik, NLB, TKI Hrastnik, Solchem Ljubljana, Steklarna Hrastnik, Pošta Slovenije, Toyota Slovenija, Rent-a-car Juvan, Hiša okusov Pr'Čop, Delavska hranilnica, Avtotehna Vis in Mahkovic, Forstek, Lekarna Pušnik, Avrigo, Pivovarna Laško, AGM Nemec, Komunala Trbovlje, Komunala Zagorje, Mercator, Zasavska turistična organizacija Zato, Gasilski zavodi: Hrastnik, Trbovlje, Zagorje, K-M@RK in medijskima partnerjema Zasavski tednik in Zasavc.net.

ZT

Fotogalerija, rezultati in več informacij www.rudarski-maraton.si

Prejšnji članekDanes v Zasavju tekači s čeladami in svetilko
Naslednji članekAktualni svetovni prvak kraljeval tudi v Avstriji