ponedeljek, 24 junija, 2024

Iz te kategorije

Rudarska pohodna in učna pot

Na pot se je odpravilo 45 pohodnikov. Spremljalo jih je lepo, sončno vreme. Na pot jih je z uvodno pesmijo avtorja Maksa Marinčiča z naslovom Jami Kotredež pospremil Viktor Kotar, ki je pesem tudi uglasbil.
Iz Evroparka so krenili najprej ob ribnikih proti Orleku, kjer so si ogledali portal še ohranjenega rova Orlek, potem pa so prečkali Kotredeščico in se vzpeli do letališča in naprej na Cilenco, do koder je nekoč peljala žičnica za prevoz peska za zasip jame Kotredež.

Pot so nadaljevali proti Graščini – nekoč upravni stavbi Rudnika Zagorje, se ustavili pri spomeniku rudarskim rodovom in si ogledali še portal Aleksandrovega rova in  Vašhavo. Žejo so pogasili z vodo, ohladili pa so se v hladu potoka Medija pred vhodom v Vinski rov.

Drugi del pohoda je pot vodila od vhoda v jamo Podstrana, kjer so si ogledali rudarsko kolonijo in se vzpeli po cesti na Viljemini, kjer je bila povratna postaja žičnice za zasip. Vzpon na Viljemini jih je nekoliko utrudil, tako da je bil spust proti Naselju na šahtu v hladni senci kar prijeten. Ob poti so si ogledali še krušno peč in se počasi spustili v dolino do Rudarskega muzeja Zagorje.

Na cilju pred muzejem so se pohodniki okrepčali s pravo knapovsko malico (kranjska klobasa, gorčica in kruh) ter napitkom. Za zaključek pohoda je član društva Viktor Kotar zapel še štiri pesmi.

Pohod sta z razlagami obogatila Franci Brinovec in Borut Flisek. Nekoliko utrujeni, a z lepimi vtisi, so pohodniki obljubili, da bodo na pohod še prišli. Člani IO RMED Srečno Zagorje so sklenili, da le-ta sigurno ni bil zadnji in da ga bodo vsako leto skušali še obogatiti.

Maja Malovrh Repovž

Isti avtor