Srečanje evropskih društev Ruda združuje rudarje in topilničarje, ki skrbijo za ohranjanje rudarske dediščine. »Sem sodijo tudi vsi drugi, ki se ukvarjajo s takimi projekti,« je povedal Jure Bantan, predsednik Rudarske godbe. »V Sloveniji imamo deset takih društev. Pred dvema letoma so bili na Slovaškem naši dolgoletni prijatelji iz Mežice, s katerimi smo maja podpisali pobratenje. Dali so nam koristne informacije, da smo navezali kontakt s Pribranom.«
Od 55 članov godbe je odpotovalo na Češko 38 članov, ki so imeli v petek že promenadni koncert, v soboto pa so se udeležili slavnostne povorke med 128 drugimi društvi. Slikovito parado je sestavljajo okoli 2.000 posameznikov. Godbeniki so imeli vseh pet kilometrov pa asfaltni cesti spremstvo, ki jih je oskrbovalo tudi s pijačo. Pisano druščino s praporščakom Janijem Kunškom na čelu so prijazno pozdravljali domačini, fotoaparati so bili ves čas v akciji.

Na Češkem sta se Hrastničanom pridružila tudi dva člana mežiške godbe, s katero bo Rudarska godba na svojem letnem koncertu 24. junija podpisala drugi del pobratenja.

Fanči Moljk