Le zapiranje po načrtih
»V letu 2015 smo realizirali vsa načrtovana dela na področju zapiranja jam. Na področju EPS (ekološka-prostorska sanacija površin op.p.) so se izvajala v glavnem vzdrževalna dela in tudi nekaj sanacijskih del za preprečitev škode in nevarnosti, ki bi se lahko pojavile, če teh del ne bi opravili. Zaradi zakonskih omejitev pri odpuščanju zaščitenih kategorij zaposlencev smo na področju kadrovsko socialnega programa v letu 2015 realizirali le 45,7% načrtovanih odhodov,« je za spletni časopis Zasavc.net povedal v.d. direktorja RTH Stanislav Sotlar.

Prodaje za likvidnost

Povedal je še, da so v letu 2015 obveznosti poravnavali kolikor toliko tekoče, vendar z velikimi težavami. Pri zagotavljanju tekoče likvidnosti so si pomagali s prodajo premoženja in terjatev ter likvidacijo družbe M&P in izplačilom dobička družbe Spekter. Država je prispevala 4,84 milijona evrov, 2,4 milijona je bilo prejemkov od prodaje terjatev, 0,74 milijona od dobička Spektra, 1,1 milijona od prodaj premoženja, 1,1 milijona od dobička pri likvidaciji M&P ter 0,44 milijona ostalih prejemkov.

Lani 48, letos 49

V letu 2015 se je število zaposlenih zmanjšalo za 48, na zadnji dan leta 2014 je bilo zaposlenih še 135 ljudi, 31. decembra 2015 pa 87.

V letu 2016 na RTH načrtujejo 49 pasivnih razrešitev. Odpuščeni bodo delavci, ki izpolnjujejo pogoje za poklicno upokojitev po ZPZRTH-E, so pojasnili na RTH.

Nov direktor bo

Pred novim letom je nov Nadzorni svet zaradi izgubljenega zaupanja odstavil direktorja Bojana Jelena. »Razpis za novega direktorja je bil objavljen 24. decembra 2015, rok za oddajo prijav se izteče v ponedeljek, 11. januarja 2016. Do 21. januarja lahko pričakujemo, da bo nadzorni svet družbe RTH objavil, ali je bil razpis uspešen, » je povedal Sotlar.

Za zapiranje skoraj 15 milijonov evrov

Vrednost celotnega programa zapiranja RTH za leto 2016 znaša dobrih 14,87 milijonov evrov. »Dobrih 9,9 mio EUR (66,7 %) je predvidenih za izvedbeni del programa EPS in KSP (kadrovsko socialni program op.p.), 495 tisoč evrov (3,3 %) za obresti, dobrih 4,1 milijona evrov (27,7 %) pa je namenjenih za vračilo glavnice posojil,« je pojasnil Sotlar. Načrtujejo, da bo večina sredstev zagotovljenih iz proračuna. Nadaljevali bodo tudi s prodajo premoženja.

Direktor Spektra na obzorju

Posebej v političnih krogih je veliko ugibanj o novem direktorju Spektra. »Razpis za direktorja ni bil razveljavljen. Razgovori z izbranimi kandidati naj bi bili opravljeni v najkrajšem možnem času,« je dejal v.d. direktorja Stanislav Sotlar. Čeprav naj bi bil kmalu izbran nov direktor RTH, naj z imenovanjem novega direktorja Spektra ne bi čakali nanj. Torej ga bo moral izbrati kar v.d. direktorja RTH, saj je RTH lastnik Spektra.

Marko Planinc

Prejšnji članekPoklon borcem Pohorskega bataljona
Naslednji članekIz lokala odnesli mlinček