Regionalni tehnološki center Zasavje (RTCZ) je visokotehnološko podjetje  s sedežem v Hrastniku, ki deluje od leta 2001. Je v lasti več zasavskih podjetij in občin. Trenutno je v njem zaposlenih 10 oseb. Delajo na dveh področjih. V centru za hitro izdelavo prototipov in orodij se ukvarjajo s 3D tiskanjem prototipov in izdelkov predvsem za avtomobilsko industrijo, elektrotehniko, medicino, področje malih gospodinjskih aparatov ter  arhitekturo in oblikovanje. Imajo tudi akreditiran kemijsko tehnološki laboratorij za opravljanje monitoringov in različnih kemijskih analiz.
Kot pravi direktor Jože Weingartner, so v letu 2016 poslovali zelo uspešno. »Na obeh področjih delovanja smo dosegli boljše rezultate kot v preteklih letih. Uspelo nam je pridobiti nove poslovne partnerje in povečati obseg poslovanja z obstoječimi.« Med večjimi lanskimi izzivi je prevladovala močna konkurenca tako na slovenskem trgu kot v sosednjih državah. A njihova prednost je, pravi direktor, predvsem v dolgoletnih izkušnjah, kakovosti opravljenih storitev, majhnosti in prilagodljivosti. Tudi težav z likvidnostjo podjetje lani ni imelo.

Medtem ko lani v podjetju niso izvedli nobenih večjih investicij, so tudi letošnje odvisne predvsem od dogovora z bankami. »Naša želja je posodobitev starega ali celo nakup novega stroja za selektivno lasersko sintranje plastičnih prahov,« pravi Weingartner, »a problem našega podjetja je prijavljanje na javne razpise, ki so v Sloveniji razpisani predvsem za mala in srednja podjetja. Po slovenski zakonodaji oziroma ZGD-1 spadamo med mala podjetja, po merilih razpisov s soudeležbo financiranja EU pa se zaradi soudeležbe občin v lastniški strukturi  uvrščamo med velika podjetja. Vse investicije v podjetju bomo tako morali izvesti z lastnim denarjem.«

Ne glede na to, si bodo v RTCZ-ju letos prizadevali predvsem zadržati dosedanje stranke na področju laboratorija, povečati obseg opravljenih analiz in pridobiti še več kakovostnih poslovnih partnerjev. Poslovanje bodo poskušali povečevati tudi na področju 3D tiskanja in razširiti storitve predvsem na področju medicine.

TPK

Prejšnji članekZa koga so primerne solne terapije
Naslednji članekPogrešan je Igor Županc