Danes dopoldne so prostovoljke Skupine za samopomoč bolnikom z rakom Trbovlje, ki jo od septembra letos vodi Antonija Odlazek, pripravile osrednjo prireditev v okviru programa osveščanja o raku dojk v oktobru.

Pred Zdravstvenim domom Trbovlje so postavile stojnico z informativnim gradivom, povabile občane in jim pripenjale rožnate pentljice. Dogodka so se udeležili tudi županja Trbovlje Jasna Gabrič, v. d. direktorice Splošne bolnišnice Trbovlje Marina Barovič, predstavnica združenja Europa Donna Mojca Buh in pomočnik direktorja za zdravstveno nego Blaž Pirnat.

Gabričeva se je v svojem pozdravnem govoru zahvalila članicam za delo, osveščanje in spodbudo vsem, ki zbolijo za rakom. Barovičeva je povedala, da je bolnišnica svoj prvi mamograf dobila prav na pobudo Skupine za samopomoč, danes pa izvaja preventivne preglede s sodobnejšo opremo. Poudarila je tudi pomen preventivnih programov, kakršni so Zora, Dora in Svit ter občane pozvala, da se nanje odzivajo. O pomenu preventive in tudi spodbudi na poti zdravljenja je spregovorila še Mojca Buh, ki v Zasavju predstavlja združenje Europa Donna. Sama je za rakom dojk zbolela pri 24 letih, komaj par mesecev po rojstvu svoje prvorojenke. Bolezen je premagala, danes pestuje že svojo drugorojenko, rekla pa je, da bolezen na nek način ostaja njen sopotnik. To pomeni, da redno obiskuje zdravniške preglede, zelo aktivna pa je tudi pri osveščanju in spodbujanju vseh, ki jih doleti podobna usoda.

Na dogodku so vzdušje popestrili Zmajčki in Zvezdice iz Vrtca Pikapolonica, ki so zbranim zapeli v spremstvu svojih vzgojiteljic. Med obiskovalci so bili tudi člani zasavskih društev Šent, Ozara in trboveljskih diabetikov. Vsi skupaj so nato na drevesa, ovita v rožnate tkanine, izobesili srčke s spodbudnimi sporočili, ki so jih v teh društvih izdelali in k čemer jih je pozvala Gabrijela Hostnik, vodja referata za zdravstveno nego v ZD Trbovlje.

Skupina za samopomoč bolnikom z rakom Trbovlje je bila na pobudo Odlazkove ustanovljena 23. novembra 1989 kot šesta skupina znotraj Društva onkoloških bolnikov Slovenije. Danes je podobnih skupin v Sloveniji 20. Njene članice v Zasavju bodo danes na voljo občanom na stojnicah pred zdravstvenimi domovi v Trbovljah, pa tudi v Hrastniku in Zagorju.

Tatjana Polanc Kolander

Prejšnji članekNagrajeni diplomanti
Naslednji članekTretje najlepše v Sloveniji