Po lanskoletni uspešni prvi izvedbi rokodelskih taborov so v Konzorciju rokodelskih centrov Slovenije na pobudo Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport med poletnimi počitnicami pripravili Slovenski rokodelski tabor 2023, ki poteka v juliju v devetih slovenskih krajih, med drugim tudi v Šmartnem pri Litiji.  

V Srcu Slovenije organizirata rokodelski tabor Razvojni center Srca Slovenije in rokodelka in vsestranska ustvarjalka Barbara Dacar iz Šmartnega pri Litiji. Potekal bo od četrtka do sobote, od 13. do 15. julija 2023, z njo bo ustvarjalo deset mladih, starih od 12 in 17 let.

Mladi bodo spoznali delo na lončarskem vretenu in druge načine obdelave gline, končne izdelke bodo tudi okrasili. Z rokodelko bodo oblikovali tudi nakit iz naravnih in umetnih materialov. V prostem času bodo imeli čas za prijateljsko druženje ob ogledu gradu Bogenšperk, Rudnika Sitarjevec Litija, jahanju in še čem.

Tabori na temo oblikovanja lesa, stekla, gline in polsti so v prvih julijskih dneh že potekali v rokodelskih centrih Ribnica, Veržej, Rogatec in Moravče. V drugi polovici julija bodo tabori potekali še v Šmartnem pri Litiji, Slovenski Bistrici, Škofji Loki, Idriji in Slovenj Gradcu, kjer bodo mladi ustvarjali z glino, lesom, se učili klekljanja in sitotiska.

Vsi tabori so namenjeni učencem in mladostnikom, starim od 12 do 17 let, ki bi radi aktivno in ustvarjalno preživeli del počitnic in obenem razmišljajo o svojem prihodnjem poklicu. Mladi bodo lahko pobliže spoznali delo posameznih mojstrov, rokodelcev ter skupaj z njimi ustvarjali svoje izdelke.

Barbara Dacar

Foto: arhiv RCSS