Primož Roglič je prvo letošnjo večdnevno dirko z udeležbo najboljših kolesarjev sveta začel izjemno. Zmagal je na 13,9 km dolgem kronometru v Bilbau. Njegov največji konkurent, Slovenec Tadej Pogačar je zaostal 28 sekund in osvojil sedmo mesto.

Zmaga na velikonočni ponedeljek, 5. april 2021, je trinajsta Rogličeva zmaga na kronometrih med profesionalci, skupno pa že njegova 51. zmaga med najbojšimi svetovnimi kolesarji.

Primož Roglič (Jumbo Visma) se je podal na progo med prvimi. V prvem delu kronometra je bil še zadržan, v drugem pa je močno pospešil in odnesel zmago 2 sekundi pred Američanom Brandonom McNultyjem (UAE Team Emirates). Tretji je bil Rogličev moštveni kolega Jonas Vingegaard iz Danske (+18), četrti pa prav tako kolesar Jumbo Visme, Norvežan Tobias Foss (+25). Rogličeva povprečna hitrost je bila 48,22 km/h.

Tadej Pogačar (UAE), zmagovalec lanskega Tour de Franca je bil na vmesnem času po 4,7 km še dve sekundi hitrejši od Rogliča, v nadaljevanju pa je za njim zaostal 28 sekund. Roglič je očitno odlično pripravljen, saj je prednost pred tekmeci pridobil na sicer kratkem, a izjemno strmem (19 odstotkov) klancu pred ciljem. Za Val 202 je Roglič povedal: »Specifičen kronometer. Ni bilo kakšnih težav. Moram biti zadovoljen s svojo predstavo.«

Za Rogličem so kar precej zaostali tudi drugi favoriti dirke po Baskiji Adam Yates, Max Schachmann in Richard Carapaz. Na dirki namreč vozijo vsi zmagovalci lanskih Grand Tourov. Do soboto se bodo spopadli vsak dan z zahtevnimi etapami, ki jih sestavljajo zahtevni klanci. Počitka ne bo, pedali bodo ječali pod nogami kolesarjev.

Savus

Foto: arhiv Savus