nedelja, 16 junija, 2024

Iz te kategorije

Roglič z novo zmago spet v rdečem

Roglič je na Dirki po Španiji v torek, 3. novembra, dobil zahtevno preizkušnjo v kronometru. Zmagal je za sekundo pred Američanom Willom Barto, Ekvadorca Richarda Carapaza pa je premagal za takšno razliko, da mu v skupni razvrstitvi beži za 39 sekund.

Primož Roglič je z današnjo zmago samo upravičil vlogo favorita na današnji preizkušnji, pa tudi na celotni dirki. V prvem delu kronometra je bil nekoliko zadržan, na ciljnem vzponu na jez Ezare pa je pokazal svojo moč in pokoril je vso konkurenco. Tako ostaja glavni favorit, da tudi letos osvoji Vuelto.

Kisovčan, ki je vozil v zelenem, je največjega konkurenta in nosilca rdeče majice Ekvadorca Richarda Carapaza, ki je bil tokrat sedmi, premagal za 49 sekund, kar pomeni, da je prednost Rogliča v skupnem seštevku 39 sekund. Tretji je Britanec Hugh Carthy, ki zaostaja 47 sekund, vsi preostali pa so najbrž že izpadli iz boja za končno zmago.

Roglič je na obeh vmesnih časih 33,7 kilometra dolgega kronometra med Murosom in Mirador de Ezarom ob obali Atlantika na severozahodu Španije, zaostajal za Barto, hkrati pa bil vseskozi pred Carapazom. Pričakovano je bil odločilni zadnji 1,8 kilometra dolg vzpon 3. kategorije na jez Ezaro s povprečnim hudim naklonom 14,8 odstotka, ponekod celo 29 oziroma 30.

Pred klancem so vsi menjali kolo za kronometer za cestno kolo z drugim prestavnim razmerjem za vzpone. Roglič je grizen in si prigrizel lepo prednost. Na koncu je zmagal za sekundo pred Američanom Barto in 10 sekund pred tretjim, Portugalcem Nelsonom Oliveiro.

»Lepo je. Dolgo že nisem dobil kronometra. To je bil za nas zelo dober dan. Bil sem zelo močan, morda malce presenetljivo. Mislil sem, da bom bolj trpel, ampak šlo mi je zelo dobro. Vsi so mi dejali, da bom vzel nekaj časa v primerjavi s preostalimi, a tega ne moreš pričakovati. Na startu vsi začnemo z ničle, z istim časom, in vsi vemo, da ni ravno zabavno, ko se moraš spopasti s kronometrom. Na srečo sem imel močne noge in sem dobro opravil z vožnjo na čas,” je dejal takoj po etapi v uradni izjavi Primož Roglič.

Do konca Vuelte čakajo kolesarje še tri bolj ravninske in razgibane etape, v soboto pa še težka gorska etapa z vzponom na Covatillo. To bo odločilen dan, ki bo prinesel zmagovalca Vuelte. Roglič upa, da se bo nanj odpravil s prednostjo in z ekipo zdržal vse nalete konkurentov.

Savus

Foto: Eurosport TV

Isti avtor