četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

Roglič pripravljen za zmago

Letos je Primož Roglič fizično še močnejši, tako v kratkih kot daljših etapah, kjer je potrebna skrajna vzdržljivost za peturno vrtenje pedalov. Psihično je izredno motiviran z letošnjima zmagama na enotedenskih dirkah najvišje svetovne ravni med kolesarskimi profesionalci, kajti zmagal je na dirki Po Baskiji in na dirki Po Romandiji. Zmagal je tudi na nam najbližji in priljubljeni dirki Po Sloveniji.

Kljub temu, da je na Touru »drugopisani« v svoji ekipi Lotto Jumbo, saj je kot vodilni v tej ekipi naveden dve leti starejši Steven Kruijswijk s skoraj desetletje daljšo profesionalno kolesarsko kariero, je Roglič trenutno v prednosti vsaj v dveh pogledih. Prvič, po trenutni uvrstitvi na Touru je na četrtem mestu, Kruijswijk pa na sedmem s približno minuto in pol zaostanka. Drugič, Roglič je definitivno boljši od Kruijswijka v kronometru, v katerem se lahko kosa z najboljšimi v tej »hitrostni« kolesarski disciplini. Obenem je tudi odličen hribolazec, ki je sposoben vrhunsko odpeljati še tako zahteven klanec. Jasno, saj se je kalil tudi na vzponu na domačo Zasavsko goro.

Očitno mu je letos zaradi vseh teh lastnosti in odličnih rezultatov Lotto Jumbo namenil veliko pozornosti in ga tudi taktično vrhunsko vodi in usmerja v vsaki etapi in takorekoč v vsakem trenutku Toura.

Obstaja pa ena velika ovira na poti uspeha Primoža Rogliča na tem Touru – sámo »nebo«. Velikokrat uporabljamo angleško frazo »Sky is the limit«, kar prevajamo v smislu, da ni ovir in da je vse mogoče. No, na tem Touru pa za našega Primoža Rogliča velja dobesedni prevod: »Sky je ovira«, saj je to tista ekipa, ki ima v svojih vrstah trenutno prvouvrščena kolesarja na Touru, vodilnega Gerainta Thomasa in drugouvrščenega Chrisa Frooma, že štirikratnega zmagovalca dirke po Franciji. Vsekakor dva vrhunska tekmovalca. Zmaga kateregakoli od njiju bi bila povsem zaslužena in ne bi bila presenečenje. Pred Rogličem je še lanskoletni zmagovalec Gira d'Italia Tom Dumoulin, tik za njim pa tudi drugi odlični tekmovalci.

Zelo kmalu bomo videli, kakšno taktiko bosta ubrali moštvi Sky in Lotto Jumbo in na kateri etapi bo sledil napad na končno zmago letošnje Dirke po Franciji. Zelo verjetno je, da bo Chris Froome še enkrat napadel za peto zmago na Touru, ekipa Sky pa bo naredila vse za ta cilj.

Upamo, da bo ekipa Lotto Jumbo stala za Primožem Rogličem z enakim ciljem, pomagati mu do vrhunske uvrstitve na Tour de France.

Ne, Primož Roglič na Touru še ni zmagal. In ne, na letošnjem Touru še ni zmagal na nobeni etapi. Ampak ja, Primož Roglič je pripravljen za zmago. Tako kot smo vedno rekli in še vedno rečemo v Zasavju, rečemo tudi Primožu Rogliču: SREČNO!

AM

Isti avtor