Primož Roglič je predzadnjo etapo na Giru, kronometer na Svete Višarje ob izjemni pomoči slovenskih navijačev, med najbolj glasnimi so bili iz zagorske doline, odločil v svoj prid. In to kako …

Primož Roglič je dobil izjemno zahteven kronometer na Svete Višarje ob italijansko slovenski meji. Nadoknadil je zaostanek za do danes vodilnim Geraitom Thomasom in si priboril dan pred koncem Gira rožnato majico. Jutri bo okronan za najboljšega na dirki po Italiji (če ne bo res nekaj nevsakdanjega), ki jo bo dobil kot prvi Slovenec.

Roglič je bil izjemen. Skozi celotno progo je počasi topil prednost 26 sekund Gerainta Thomasa. Najmanj na ravninskem delu, ko se je pričel klanec, so sekunde izginjale malo hitreje. Tri kilometre pred ciljem je imel pred največjim tekmecem 16 sekund naskoka. Počasi je bilo vse več upanja, slovenski navijači so ga močno vzpodbujali. Potem pa šok. Kisovčanu je padla veriga s kolesa.

Panika, panika. Njegovi tovariši v ekipi Jumbo Visma so kar popadali s stolov, navijači so se držali za glave. Primož pa je ohranil mirno glavo, si verigo namestil nazaj na kolo in pognal proti cilju. Zadnja dva kilometra je odpeljal vrhunsko, očitno je prihranil dovolj moči. Na koncu je Thomasa premagal za 40 sekund in si priboril 14 sekund prednosti v seštevku Gira. Tretje mesto v te izjemno težki etapi je osvojil tudi tretji v skupnem seštevku Joao Almeida (zaostanek 42 sekund).

Jutri je na sporedu zadnja, ravninska etapa, ki se bo končala v Rimu. Kakšnih večjih presenečenj kolesarski strokovnjaki ne pričakujejo, Primož in tovariši v ekipi Jumbo Visma so si že danes iskreno čestitali za izjemen uspeh. Navijači pa so zavzeli Svete Višarje, kjer je danes plapolalo na stotine slovenskih zastav.

Savus

Foto: arhiv Savus