Z izjemnim nastopom na zadnji etapi enotedenske dirke po Baskiji je Primož Roglič osvojil to etapno dirko. V zadnji, kraljevski etapi, je Kisovčan tekmece uničil z odlično taktiko. Na cilj je privozil drugi, zmago pa »prepustil« edinemu, ki mu je sledil do konca in mu pravzaprav tudi pomagal do končne zmage na dirki, Francozu Davidu Gauduju. Še ena plemenita poteza fanta iz Strahovelj.

Primož Roglič je na dirki po Baskiji zmagal drugič, prvič je slavil leta 2018. V zadnjo etapo je startal z drugega mesta, 23 sekund je zaostajal za Američanom Brandonom McNultyjem. Najresnejši tekmec za končno zmago pa je bil še en odličen slovenski kolesar Tadej Pogačar.

Odločilno prednost na kraljevski 112-kilometrski etapi s sedmimi kategoriziranimi vzponi je Roglič pridelal na spustu z Elosue-Gorle, približno 55 kilometrov pred ciljem, ko se je odlepil od vodilnega McNultyja in Pogačarja. Potem je napadel na najtežjem vzponu dneva na Krabelin in se še utrdil v virtualnem vodstvu skupnega seštevka. Pogačar je bil minuto zadaj, McNulty je omagal.

Roglič je potem do nekaj kilometrov pred ciljem vozil skupaj z Britancem Hughom Carthyjem in Francozom Davidom Gaudujem, ki sta mu pričela pomagati pri begu. Nadziral je dirko in držal prednost. Na zadnjem vzponu na Usartze je pet kilometrov pred ciljem napadel Gaudu, odpadel je Carthy, do cilja sta skupaj pripeljala Gaudu in Roglič. Na vrhu je Roglič čestital Gauduju in se mu verjetno zahvalil, v spustu proti cilju pa mu je zmago enostavno prepustil. Z odlično vožnjo in skupnim delom na begu si jo je tudi zaslužil.

Primožu je zadoščala skupna zmaga na dirki po Baskiji. Slavil je pred moštvenim kolegom iz Jumbo Visme, Dancem Jonasom Vingegaardom, tretji v skupnem seštevku pa je bil Tadej Pogačar (UAE), ki je pripeljal na cilj z 35 sekundami zaostanka kot peti skupaj z drugimi favoriti (Valverde, Yates, Vingegaard). Vsi ostali so za zmagovalcema zaostali že več kot minuto.

Savus

Foto: Eurosport TV (zajem zaslona)

Prejšnji članekKuolmčki
Naslednji članekDanes dogaja