Primož Roglič je v soboto, 14. avgusta, odlično začel svoj nastop na dirki po Španiji. Prvo etapo Vuelte, kratek, a zahteven kronometer na 7 km dolgi progi, je odločil sebi v prid, kot se za olimpijskega prvaka v kronometru tudi spodobi.

Zanimivo, Primož Roglič je na Vuelti dobil prav vse kronometre, na katerih je nastopil. In na vsaki dirki po Španiji je dobil vsaj eno etapo. Na koncu letošnje Dirke po Španiji lahko postane tretji kolesar, ki bi trikrat zapored dobil to tritedensko kolesarsko dirko.

Kot je dejal po dirki Roglič, je bil kronometer kljub kratki progi izjemno zahteven, saj je bilo treba goniti na vso moč. Že v prvi etapi v Burgosu je Kisovčan oblekel rdečo majico. Ali jo bo nosil do konca dirke? Pravzaprav ni važno, pravi Roglič, važno je, da jo oblečeš po zadnji etapi.

Prva etapa se je začela in končala pred katedralo v Burgosu. Zadnja etapa se bo končala v romarskem mestu Santiago de Campostela. Vmes pa čakajo kolesarje trije peklenski tedni. Prvi teden so etape bolj ravninske, vendar zahtevne zaradi vetra in kilometrov. Drugi teden bo že težji, tretji pa peklenski. Dirki po Španiji ne pravijo zaman, da je to festival klancev. Vendar je Roglič dobro pripravljen, sproščen in po njegovih besedah ni preveč obremenjen z dosežki. Vendar vseeno upa, da bo na dirki zmagal.

Po prvi etapi je Roglič dejal: »Upam, da to kaže, da sem v dobri formi. To je bil res le prolog v dolgo dirko in zahtevne etape šele prihajajo. Ampak danes je bilo lepo in tega sem vesel.«

Tudi drugi slovenski kolesarji so se v prvi etapi odlično odrezali. Tretji je bil slovenski prvak v kronometru Jan Tratnik. Za zmagovalcem Rogličem je zaostal za osem sekund, za drugim, Špancem Alexom Aranburujem pa dve. Jan Polanc pa je dosegel 11. čas (zaostanek 15 sekund), Luka Mezgec pa je prav tako dobro tekmoval in končal na 55. mestu.

Savus

Foto: arhiv Savus

Prejšnji članekDanes dogaja
Naslednji članekPomoč obnemoglim