Zasavski kolesarski as Primož Roglič znova piše zgodovino. Po nevšečnostih, ki so ga spremljale v zadnjih etapah Gira, se je kot prvi Slovenec povzpel na stopničke in dirko končal na tretjem mestu.

Za Primožem Rogličem je še zadnja etapa Gira – današnji 16-kilometrski kronometer, ki ga je Zasavc končal na desetem mestu. Za zmagovalcem etape, Američanom Chadom Hago, je zaostal 26 sekund.

Menjava kolesa, grd padec in pribitek desetih kazenskih sekund so Rogliču stali na poti do odlične končne uvrstitve na Giru. A Roglič se ni predal, vozil je po svojih najboljših močeh in na koncu Giro kot prvi Slovenec v zgodovini dirke, ki se je uvrstil med najboljše tri, končal na tretjem mestu. Rožnato majico je na koncu oblekel Ekvadorec Richard Carapaz.

Za Rogliča so njegovi oboževalci navijali doma pred televizijskimi zasloni, lepo število Slovencev pa ga je podpiralo ob progi. Ob tem so na predzadnji etapi Gira zakuhali nekaj nevšečnosti – navijači, ki so Rogliča potiskali v hrib, so mu »priskrbeli« deset dodatnih kazenskih sekund, eden od njih pa je ponesreči s kolesa zbil Miguela Angela Lopeza in si s tem s strani Kolumbijca prislužil celo nekaj klofut in brco.

Savus

Foto: osebni arhiv Primoža Rogliča/Instagram