Primož Roglič je danes že drugič slavil na Vuelti. Tritedensko Dirko po Španiji je zaključil s sicer tesno zmago, ampak izjemno pomembno. Dokazal je, da je še vedno najboljši kolesar na Svetu. In na svojega častnega občana so izjemno ponosni tudi Zagorjani. Danes se je mesto ovilo v rdeče. Takšna je namreč barva zmagovalca Vuelte. Ta zmaga pa pomeni, da bo Roglič tudi na zaključku letošnjega leta najboljši kolesar na uradni lestvici mednarodne kolesarske zveze.

Občina Zagorje ob Savi se je odela v rdečo barvo v čast in poklon svojemu častnemu občanu Primožu Rogliču. V rdečem so danes pričakovali zasluženo zmago našega najuspešnejšega kolesarja, ki je ubranil naslov zmagovalca Dirke po Španiji iz lanskega leta.

Danes je bila v Španiji bolj revija zmagovalcev, ki se je končala s skupinskim sprintom in izjemno tesnim izidom. Odločal je fotofiniš. No, bolj pomembna je bila včerajšnja etapa, v kateri je Roglič precej trpel. Do nekaj kilometrov pred ciljem se glede skupne razvrstitve na dirki ni dogajalo kaj posebnega, malo pred ciljem etape pa je napadel Ekvadorec Richard Carapaz, ki je za Rogličem v skupni razvrstitvi zaostajal pred to etapo zaostajal 45 sekund. Izjemno je pospešil v klanec, Roglič mu je nekaj časa še sledil, potem pa pričel zaostajati. Vendar je v svojih nogah še vedno našel toliko moči, da mu Ekvadorec ni ušel preveč in je ostal v skupnem vodstvu. To je pomenilo tudi skupno zmago na Dirki po Španiji, ki jo je osvojil že drugič zapovrstjo.

Včerajšnja odločilna etapa je marsikoga spravila na rob razburjenja, saj je bila končnica napeta. »Infarktna,« je povedal župan Občine Zagorje ob Savi Matjaž Švagan, ki je eden najzvestejših Primoževih navijačev že od takrat, ko se je ta prvič spustil po kisovški in kasneje planiški skakalnici.

»Primož je borec, je naš ponos in naš navdih, to vedno znova poudarjamo. Včeraj sem z njim trpel, zdelo se mi je, kot da doživljam njegove napore na kolesu. In mislil sem, da mi bo srce skočilo iz prsnega koša. Iskreno mu čestitam za zmago, ki smo jo danes pričakali mirni in sproščeni. Hvala Primožu, ker nam v teh težkih časih riše nasmehe na usta in naše duše polni z radostjo,« je še povedal Matjaž Švagan.

V Zagorju so izobesili rdeče zastave, rdeči so tudi mestni rondo, ki ga krasi Primoževa podoba, »Most ljubezni« in KC Delavski dom Zagorje. Primož se je po koncu zadnje etape veselil v objemu članov ekipe Jumbo Visma, ki so mu pomagali k novi veliki zmagi. V Zagorju pa so se veselili prebivalci občine. Njegovi Kisovčani so pripravili ob zmagi Primoža Rogliča rdeči ognjemet.

Savus