sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Robotnica za čiste reke

Marionetni robotski teater iz Zasavja navdušuje mlado in staro. Ekipa Katapult Robotike je skupaj z Marionetnim gledališčem Jurček pripravila edinstveno robotsko gledališko predstavo Zasavska Robotnica za čiste reke.

Marionetna predstava z industrijsko robotsko roko, robotsko marioneto ter klasičnimi marionetami je preplet tradicije marionetnega gledališča z naprednimi robotskimi tehnologijami in novimi materiali.

Zgodba se odvija v bližnji prihodnosti, kjer je reka Sava postala zelo onesnažena zaradi nepremišljenih človeških dejanj. Življenje v rekah je ogroženo. To je zgodba o prebivalcih rek, ki skupaj z Robotnico, našo glavno junakinjo, želijo rešiti svoj dom. Posebnost predstave je tudi v tem, da je eden izmed lutkarskih animatorjev robot Yaski, ki upravlja svojo marionetno lutko Robotnico.

Ta predstava ne samo da poudarja pomembnost varovanja okolja, temveč tudi prikazuje, kako lahko sodobne tehnologije, kot so roboti, sodelujejo s tradicionalnimi oblikami umetnosti, da ustvarijo edinstvene in izobraževalne izkušnje. S predstavo so nastopili na otvoritvi razstave Magična narava v Mlinšah, predstavljajo se tudi na festivalu Rdeči revirji.

»V Katapult Robotiki verjamemo v moč sodelovanja in inovacij z ozaveščajočo noto, ki jih prinaša združevanje različnih disciplin. Predstava predstavlja inovativen in edinstven projekt, ki osvešča o varovanju našega naravnega okolja in hkrati prikazuje potencial robotskih tehnologij v kreativnih industrijah,« pravi dr. Maša Jazbec, ki vodi Katapult Robotiko.

Projekt je nastal v okviru projekta Mreže centrov raziskovalnih umetnosti in kulture. Pri projektu sodelujejo Katapult Robotika, Trbovlje novomedijsko mesto, Marionetno gledališče Jurček iz Hrastnika, Yaskawa Slovenija, 3D prototype service – izdelava 3D predmetov.

Savus

Foto: Katapult Robotika


 

Isti avtor