Izdelava papirnatih robčkov zahteva material in energijo, poleg tega pa so robčki skoraj vedno pakirani v plastiko, ki je eden od okolju najbolj škodljivih materialov. Boljša rešitev za smrkav nos so robci iz blaga, ki so jih povsem brez težav uporabljale že generacije pred nami.

Danes smo navajeni, da mora biti okrog nas vse sterilno, vse za enkratno uporabo – kar seveda terja velik okoljski davek. Če so bili robčki za večkratno uporabo dobri za naše dedke in babice – zakaj ne bi bili dobri tudi za nas?

Kako skrbeti za pralne robčke?

Robčke lahko perete v pralnem stroju skupaj s perilom. Dobro je, da je temperatura pranja čim višja, da vroča voda v pralnem stroju pobije bakterije, poleg tega pa jih lahko, za dodaten občutek varnosti, po pranju še prelikate.

Kaj pa za tiste hujše prehlade?

Če ste samo rahlo smrkavi, ne bo nič narobe, če si večkrat obrišete nos v isti robec. Kaj pa narediti ob hudih prehladih, ko vas skrbi prenos bakterij? Staro majico ali kak drug kos oblačila iz mehkega materiala narežite na kvadrate (ki jih po potrebi zarobite). Vsakič, ko se useknete, vzemite nov kvadrat. Porabljene odlagajte v pralno vrečko in jih vrzite v pralni stroj, ko boste naslednjič prali perilo.

MD