Združenje borcev je s tisočstotimi člani najštevilčnejša nevladna organizacija v občini. Ob letošnji sedemdeseti obletnici delovanja bodo pričeli s podeljevanjem posebnih priznanj, namenjenim članicam in članom, simpatizerjem, somišljenikom in organizacijam, ki prispevajo k razvoju trboveljskega združenja, Zveze Združenj, ali kako drugače pripomorejo k širjenju vrednot NOB in boju proti fašizmu.

"Nadejamo se, da bo podeljevanje Revirskih borcev postalo tradicionalno ter da bomo na ta način vsakoletno izkazali hvaležnost in spoštovanje našim tovarišicam in tovarišem, ki prispevajo svoj čas in trud v mnogih programih v organizaciji," namero združenja pojasnjuje predsednica Marija Govejšek.

Podelili bodo pet Revirskih borcev: Rdečega za projekt ali program, ki je v preteklem letu posebej prispeval k širjenju vrednot NOB, Bronastega, Srebrnega in Zlatega za deset, petindvajset in petdeset let predanega dela, in Diamantnega za življenjski prispevek. Priznanja lahko prejmejo člani ali nečlani ter organizacije iz Trbovelj, Slovenije ali tujine. V ZB Trbovlje postopek vlaganja predlogov poteka do 9. aprila, ko bo zasedala Komisija za priznanja in iz predlogov izbrala najbolj primerne za prejetje priznanja. Kriterij pri izboru bosta obrazložitev in zaslužnost.

Postopek predložitev vlog za priznanja poteka na sedežu združenja na Ulici 1. junija 4 v Trbovljah, kjer je na voljo tudi vsa dokumentacija. Slavnostna podelitev priznanj bo v predavalnici Delavskega doma, eno uro pred uradno občinsko slovesnostjo ob dnevu upora proti okupatorju v četrtek, 26. aprila.

"V osnovi gre za kamnito skulpturo, ki ponazarja večnost človeške solidarnosti, tovarištva, časti in drugih vrednot NOB! Izdelavo smo zaupali trboveljski oblikovalki Katarini Bebar. Ob sami skulpturi pa bodo nagrajenke in nagrajenci prejeli tudi častno listino," o priznanjih pojasni podpredsednik ZB Trbovlje in pobudnik projekta Revirski borec, Primož Siter.

Imena nagrajenk in nagrajencev bodo objavili 11. aprila.

ZT

Prejšnji članekVlomili v kombinirano vozilo
Naslednji članekZasavje za zdravje