četrtek, 25 aprila, 2024

Iz te kategorije

Revija zasavskih glasbenih šol

V Delavskem domu Hrastnik so se v soboto, 18. novembra, na inštrumentalni reviji zasavskih  glasbenih srečali mladi glasbeniki. Na 40. jubilejni reviji so sodelovale Glasbene šole Litija- Šmartno, Laško – Radeče, Zagorje ob Savi, Trbovlje in Hrastnik.

Vse zasavske javne glasbene šole imajo dolgo, več desetletno tradicijo. Kot prva je v zgodovini omenjena šola v Trbovljah v tridesetih letih 20. stoletja. Glasbeni šoli Litija-Šmartno in Hrastnik prav v tem šolskem letu 2022/23 obeležujeta 70. letnico delovanja.

V vsakem kraju, kjer je nastala glasbena šola v želji, da bi bila glasba pomemben del vzgoje in sistematičnega izobraževanja mladine, je bilo nekaj zanesenjakov, nekaj vztrajnih in delovnih ljudi, ki so verjeli, da bo zaživela. Uspeli so postaviti temelje, na katerih je počasi raslo zelo dobro izobraževanje, kot ga poznamo danes. Šole zgledno sodelujejo kadrovsko, strokovno ter organizacijsko in nenazadnje utrjujejo prijateljske vezi med zaposlenimi.

V komornih skupinah je nastopalo kar 60 učencev, ki so pripravili pester glasbeni program klasične, filmske in zabavne glasbe. Učenci Glasbene šole Laško –  Radeče so pokazali del evropskega projekta mobilnosti učencev in učiteljev Erasmus+. Partnerska šola je postala Glasbena Matica Furlanija Julijska krajina iz Trsta. Projekt Erasmus+ so podprli vsi učitelji, ki so vzpodbujali učence k poustvarjanju slovenskega ljudskega gradiva in nastopanju v različnih zasedbah. Za nastop so izbrali venček slovenskih ljudskih, v katerih so zaigrali, zapeli in celo zaplesali.

Glasbeni šoli Trbovlje in Litija – Šmartno sta se predstavili z zabavnimi, popularnim  skladbami, kot so Gershwinowa SummertimeTroupa – Route66, Niehaus – A little of this. Zanimanje učencev za igranje v jazz zasedbah je vse večje.

Tudi priredbe slovesnih ljudskih so poznane, vedno prijetne za uho. Slišali smo venčke slovenskih ljudskih pesmi in  Lisička je prav zvita zver. Pohvalno je, da so med glasbenimi pedagogi v zasavskih šolah tudi taki, ki napišejo priredbe za različne inštrumentalne sestave. Slišali smo priredbe Igorja Podpečana, Marjane in Alojza Stradarja, Dejana Jakšiča, Borisa Razborška.

Vsem nastopajočim čestitke za odličen nastop in sodelovanje, naslednje srečanje zasavskih glasbenih šol bo naslednje leto, ko bodo zaplesali učenci plesa in plesne pripravnice.

Pred vrati pa je veseli december, ko vas bodo učenci in učitelji povabili, da se jim pridružite na  glasbenih  in plesnih  dogodkih v  božično novoletnemu vzdušju.

Polona Kovač

Foto: Glasbena Šola Hrastnik


 

Prejšnji prispevek
Naslednji prispevek

Isti avtor