Ponesrečenci so si poškodovali hrbtenico, ramenski sklep in gleženj, voznik lokomotive pa je v nesreči dobil opekline. Dva udeleženca sta tavala po stranskih jamskih rovih. Reševalni ekipi Rudnika Trbovlje Hrastnik so priskočili na pomoč rudarski reševalci iz Premogovnika Velenje, Rudnika živega srebra v likvidaciji Idrija in reševalci iz lendavskega Petrola Geoterma. V reševalni akciji so sodelovali tudi pripadniki službe reševalnih psov in jamarske reševalne službe. Vključenih je bilo okrog petdeset reševalcev, vodnikov psov in jamarjev. Seveda so o nesreči obvestili Center za obveščanje, Policijo, Rudarski inšpektorat. Štab reševanja je bil v upravni zgradbi RTH v Hrastniku. Reševalna akcija je potekala v rudniku na globini do 200 metrov pod zemljo.
Takšen scenarij so predvidevali načrtovalci zadnje skupne slovenske reševalne vaje jamskih enot slovenskih rudnikov v zasavskih rudnikih. V Sloveniji so v različnih rudnikih doslej pripravili že 41 skupnih reševalnih vaj. Leta 2018 bodo zaprli še zadnjih rudnik rjavega premoga v Sloveniji. Zato so vajo posodobili in za predpostavko uporabili situacijo, ki bi se lahko zgodila ob dejavnostih, ki bodo rudnik ohranjale pri življenju.

Vaja je po besedah vodstva vaje pokazala, da so slovenski rudniški reševalci izjemno dobro usposobljeni in v navezi z reševalnimi ekipami drugih strok tudi učinkoviti. Na površino so uspeli prenesti vse ponesrečence, našli so tudi zablodela jamatlonca. Vaje so ponavadi zato, da v resnici tega znanja ni treba uporabiti. In vsi so prepričani, da bo 3. decembra Zimski jamatlon potekal brez težav, jamski reševalci pa bodo v jami le preventivno in v pomoč jamatloncem.

MP