četrtek, 23 maja, 2024

Iz te kategorije

Rdeči križ, Skočir, Ašič, Prašnikar

V Hrastniku so v petek, 3. julija, pripravili proslavo ob občinskem prazniku, ki ga Hrastničani praznujejo v spomin na gladovno stavko rudarjev leta 1934. Na njej so podelili občinska priznanja. Zlato je prejela območna organizacija Rdečega križa Hrastnik, bronasti pa Elizabeta Skočir in Nejc Ašič. Zlato županovo pero je prejela Anja Prašnikar.

Proslava v Hrastniku se je odvila po zahtevah trenutnih ukrepov zaradi koronavirusa, v dvorani je bilo zato prisotnih le 50 ljudi. Pričeli so jo s slovensko himno, ki jo je zapela Maruša Zmrzlak. Zbranim je spregovoril župan Hrastnika Marko Funkl, ki je podeljeval tudi občinska priznanja. V družbi direktorice občinske uprave Ivane Assayed in ravnateljice OŠ NHR Hrastnik Marine Kmet je podelil Županovo zlato pero, ki ga je prejela Anja Prašnikar. Zaslužila si ga je s samimi peticami v vseh letih šolanja na OŠ, uspehi na literarnih natečajih in tekmovanjih iz znanja ter vzornem odnosom do sošolcev in delavcev šole.

Občinska priznanja pa je župan Funkl podeljeval skupaj s predsednico komisije za odlikovanja in priznanja Občine Hrastnik Kristino Drstvenšek in Ivano Assayed.

Zlato priznanje Občine Hrastnik je prejel Rdeči križ Slovenije – območno združenje Hrastnik za humanitarno delo in izredno angažiranje v času razglašene epidemije COVID – 19. »V začetku leta je svet s temeljev vrgla epidemija koronavirusa. V občini Hrastnik smo se s situacijo dobro spopadli, zahvala za to pa gre v prvi vrsti Rdečemu križu Hrastnik,« so zapisali v uvodu obrazložitve priznanja. V imenu Rdečega križa ga je prejela predsednica Območnega združenja Belinda Ladiha, ki se je v imenu vseh dobitnikov priznanj tudi zahvalila.

Bronasto priznanje je prejela Elizabeta Skočir za sočutno in požrtvovalno dolgoletno delo na področju paliative in družine. »Malo je ljudi, ki svoje delo jemljejo kot poslanstvo. Elizabeta Skočir ga je. Erži, kot jo poznamo sokrajani, je dolgoletna in spoštovana patronažna sestra, ki je delo v zdravstvu na območju občine Hrastnik opravljala vse od leta 1979, ko se je zaposlila v Zdravstvenem domu Hrastnik,« so zapisali v obrazložitvi priznanja.

Bronasto priznanje je prejel tudi Nejc Ašič za delo in uspehe na kulturnem področju. Nejc Ašič je idejni vodja in nosilec projekta festivala Slovenska nota, ki že štiri leta poteka pod okriljem Mladinskega centra Hrastnik in kateremu Nejc namenja ves svoj prosti čas ter neizmerno energijo in voljo.

Prireditev ob hrastniškem občinskem prazniku so z odličnimi nastopi polepšali saksofonist (sicer Hrastničan) Oskar Laznik ob spremljavi pianista Tadeja Horvata in sopranistka Elvira Haasanagić ob spremljavi pianistke Kayoko Ikeda. Program je povezovala Tina Vajdič.

Savus

Foto: Branko Klančar

Isti avtor