sobota, 15 junija, 2024

Iz te kategorije

Razstava Vide Praznik na Kumu

Ob letošnji 30-letnici delovanja ekstempora Art Kum, je svoja dela v Planinskem domu predstavila slikarka Vida Praznik iz Šentjerneja na Dolenjskem. Vida pa ni samo slikarka, temveč umetnica, ki s svojo kreativnostjo stopa na različna področja.

Svojo ljubezen do slikarstva je pričela udejanjati pred triindvajsetimi leti. Na začetku so bili akvareli, kasneje se je spoprijela z grafikami. Vendar pa se najlažje izraža v akrilni tehniki. Na Kumu pa so razstavljene grafike in akvareli, saj prostor ne dopušča večjih formatov. Umetnica je povedala, da se zadnje čase spogleduje tudi s kiparstvom. Ustvarja v lesu z motorno žago, kar je morda za žensko malce nenavadno, sama pa pravi, da v tem neizmerno uživa. Prvo večje delo, ki ga bo razstavila, je riba, ki je, poleg pokrajin, tudi sicer eden njenih ljubših motivov.

Zadnja leta so jo opazili galeristi v tujini. Na skupinskih razstavah se je s svojimi deli predstavljala po skoraj celi Italiji, v Franciji, Pragi in Dubaju. Letos bi morala razstavljati tudi v Cannesu, v spremljajočem programu filmskega festivala, vendar je bila razstava zaradi koronavirusa prestavljena v Benetke. Za svoji sliki je prejela tudi prestižno nagrado.

Sicer pa je Vida Praznik sodelovala na več kot 100 skupinskih razstavah po Sloveniji, imela pa je tudi petnajst samostojnih.

Je pa slikarka tudi ljubiteljica fotografije. Obiskala je novo foto galerijo f 2,8. Pravi, da je prostor odličen za razstavno dejavnost, prav tako so jo navdušile razstavljene fotografije. Bila pa je tudi presenečena, kako v Zagorju podpirajo Primoža Rogliča, kar je videti na vsakem koraku, še posebej pa ji je v spominu ostal most v Strahovljah.

Vukašin Šobot

Foto: VP/VŠ

 

Isti avtor