V četrtek, 1. julija, so v Hrastniku v galeriji Mašinhaus otvorili razstavo Uporništvo v Zasavju. Razstavo je pripravil Zasavski muzej Trbovlje in njihov kustos Gregor Jerman. Otvoritve so se udeležili tudi župan Občine Hrastnik Marko Funkl, direktorica zasavskega muzeja Nataša Gala in nova Miss Slovenije Maja Čolić, ki so jo 27. maja izbrali prav v Hrastniku.

Župan Občine Hrastnik Marko Funkl je ob otvoritvi dejal, da je ta razstava nekaj, s čimer je želel otvoriti festival Kamerat, ki se prav tako danes pričenja v Hrastniku. »Kulturna dediščina je nekaj, kar je v naših genih in kar želimo razvijati,« je še dodal.

Razstava je razdeljena na šest obdobij. Na njej si lahko ogledate posnetke in fotografije iz posameznih obdobij ter preberite, kaj vse je tisto obdobje še zaznamovalo.

Prvo obdobje (1876–1918) je zaznamovala prva rudarska stavka leta 1876, ki so jo zakuhale ženske, in prva svetovna vojna. Za drugo obdobje (1918–1939) je značilno delavsko in komunistično gibanje, stavke (gladovna stavka leta 1934 in velika rudarska stavka leta 1939) in Zasavje dobi naziv Rdeči revirji. Tretje obdobje (1939–1945) predstavlja čas druge svetovne vojne, v kateri je izgubilo življenje kar 2626 Zasavčanov. Četrto obdobje (1945–1991) je zaznamovala prva stavka v povojni Jugoslaviji leta 1958, več stavk po podjetjih, delavci so se borili za boljše plače in ohranitev delovnih mest. Peto obdobje predstavlja čas osamosvojitve Slovenije leta 1991, ko je JLA armada dvakrat napadla RTV oddajnik na Kumu. Zadnje, šesto obdobje (1991–danes) pa so zaznamovale stavke v skoraj vsaki tovarni, zapiranje tovarn, stavka žensk v Peku, boj ekokroga z Lafargeom, leta 2014 zadnji skupni upor rudarjev v Trbovljah in januarja 2021 začetek prepovedanih shodov za ponovno vrnitev učencev v šolo.

Sabina Bravec

Foto: Sabina Bravec


 

Prejšnji članek30 let napada na Kum
Naslednji članekNevarna pločevina